Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Obvod pomáhá s ekologickou likvidací aut, díky tomu se na ulici nehromadí odstavené autovraky

Nedostatek parkovacích míst trápí řadu měst, přičemž velkým problémem jsou v tomto ohledu autovraky blokující parkovací stání. Některé plzeňské městské obvody proto nabízí majitelům vozů pomoc s ekologickou likvidací aut. Obyvatelé Jedničky mohou tuto službu využívat od roku 2015. Obvod už takto pomohl odstranit 142 nepoužívaných automobilů.

Podle mobilní aplikace PlzniTo řeší momentálně Správa veřejného statku města Plzně 72 hlášení týkajících se autovraků. Upozornění od obyvatel přichází z celého města, přičemž nejvíce jich je na území samotného centra a Slovan. Na prvním městském obvodu předchází tomuto nešvaru i díky tomu, že majitelé vozidel mohou požádat o pomoc s ekologickou likvidací svých vozů.

„Cílem této služby je odstranit z ulic odstavená vozidla, která blokují parkovací místa, jichž máme zejména na sídlišti nedostatek. Jdeme naproti hlavně těm, kteří třeba nemají možnost si ekologickou likvidaci starého vozu zajistit sami. Celý proces zajistí náš úřad, stačí, když se na nás majitel auta obrátí,“ vysvětlil místostarosta Jedničky Jiří Uhlík (PRO Plzeň).

Autovraky postupně mizí z ulic Tachova, městu pomáhají hlášení občanů skrze aplikaci

Nedostatek parkovacích míst je palčivým problémem řady měst a ani v Tachově tomu není jinak. Velkým problémem jsou v tomto ohledu autovraky. Jejich odstranění je bohužel běh na dlouhou trať, nicméně se je daří se zaťatými zuby pomalu likvidovat....

 

Naložení, odvoz a samotnou ekologickou likvidaci pro úřad zajišťuje smluvní partner, který je oprávněný k nakládání s odpady. Lidem tak odpadá administrativa s tím spojená. Za likvidaci rovněž nic neplatí.

„Během uplynulých osmi let pomohl obvod zlikvidovat 142 dlouhodobě odstavených a nepoužívaných vozidel. Nejvíce majitelů vozidel, konkrétně 31, se o ekologickou likvidaci přihlásilo v roce 2017, předloni pak úřad nechal odstranit 20 aut. Loni byl zájem menší, k likvidaci šly čtyři vozy, letos se o ni zatím přihlásili tři lidé,“ spočítala mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Podmínky pro likvidaci jsou jednoduché. Majitel vozidla nemusí mít trvalé bydliště na území prvního městského obvodu, ale vozidlo tam musí být odstaveno. Pak už jen stačí dostavit se v úřední den na Odbor životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1 v aleji Svobody 60, předložit velký technický a také občanský průkaz a vyplnit žádost o likvidaci. Specializovaná firma poté vozidlo odveze, předá majiteli poznávací značky a protokol o ekologické likvidaci.

Podle zákona se za silniční vrak považuje vozidlo, které je v takovém technickém stavu, že je nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a jeho zprovoznění by si vyžádalo opravu či výměnu podstatných částí. Také se za vrak považuje vůz, který není možné identifikovat prostřednictvím identifikačního čísla umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová, Zuzana Duzbabová

Štítky autovraky, dlouhodobě odstavené vozidlo, Správa veřejného statku, odtah vozu, ekologická likvidace vozů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvod pomáhá s ekologickou likvidací aut, díky tomu se na ulici nehromadí odstavené autovraky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.