Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj loni hospodařil se schodkem 234 milionů, pokryly ho rezervy

Plzeňský kraj loni hospodařil se schodkem téměř 234 milionů korun. Plně ho pokryl rezervní fond. Po zaúčtování výsledku hospodaření roku 2022 jsou zůstatky ve fondech kraje 1,05 miliardy korun. Po projednání závěrečného účtu radou kraje to novinářům řekl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Definitivně budou zastupitelé rozpočet schvalovat v červnu.

„Účetní jednotka Plzeňský kraj měla za rok 2022 příjmy 20,15 miliardy a výdaje ve výši přes 20,38 miliardy korun (sumy zahrnují neinvestiční transfery od státu, hlavně na střední a obecní školy a na sociální služby)," vysvětluje Pavel Strolený. Na běžných bankovních účtech měl kraj disponibilní zůstatek 561 milionů Kč. Po schválení radou byl převeden do rezervního fondu k dalšímu využití. „Nadále platí, že kraj neměl a nemá potřebu financovat investice nebo běžný provoz úvěrem nebo půjčkou," dodal Strolený.

Plzeňský kraj přitom podle původně schváleného rozpočtu na rok 2022 počítal s deficitem téměř dvě miliardy korun. Výrazné snížení o více než jednu miliardu korun zajistily vyšší daňové příjmy z rozpočtového určení daní, řekl radní. Kraj loni nepotřeboval žádnou půjčku a nemá ani korunu úvěru. „Veškeré předfinancované a kofinancované investice, které dělaly loni téměř 1,4 miliardy korun, tak byly plně kryty právě z miliardového přebytku na rozpočtovém určení daní a z vlastních zdrojů," uvedl.

Podle rozpočtu bez transferů měl kraj loni hospodařit s příjmy 6,658 miliardy korun a výdaji 8,653 miliardy Kč. Téměř dvoumiliardový schodek chtěl krýt čerpáním bankovního úvěru za 1,37 miliardy Kč a vlastními zdroji uspořenými v minulých letech v rezervním fondu.

Letos má schválené příjmy 9,575 miliardy korun a výdaje 10,549 miliardy. Schodek 974 milionů Kč, vytvořený hlavně na předfinancování evropských projektů, mají krýt úvěr a uspořené vlastní zdroje. „Investice jsou zhruba v podobné míře, tedy přes 1,5 miliardy," upřesnil radní. Krizové rezervy jsou podle něj vytvořené hlavně pro případ náhlého růstu cen energií. Kraj má v rozpočtu schválených 450 milionů Kč úvěru. Pokud nebude muset využít rezervu na energie, kterou má připravenou ve stejné výši, tak úvěrový rámec nevyužije, zejména pokud budou úrokové sazby jako teď.

Plzeňský kraj vykázal za první letošní čtvrtletí přebytek hospodaření 447 milionů korun. Kraj zatím hospodaří bez vážnějších problémů, řekl koncem dubna Strolený.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2022, Plzeňský, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj loni hospodařil se schodkem 234 milionů, pokryly ho rezervy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.