Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Západní Čechy sužuje sucho, meteorologové i hasiči varují před možnými požáry

Meteorologové vydali kvůli suchu výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Podle webu FireRisk je situace nejrizikovější zejména na severním Plzeňsku, kde už včera bojovalo několik jednotek hasičů s požárem lesa. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou následující dny bez výrazných srážek s teplotami nad 25 stupňů Celsia. Hasiči připomínají, že za této situace by lidé neměli spalovat klestí na zahradách ani rozdělávat oheň v blízkosti lesoparků.

Požáry lesního porostu patří mezi nejobtížnější zásahy, ke kterým hasiči vyjíždějí. Plameny se rychle šíří a navíc se mnohdy jedná o těžko přístupný terén, kam se hasičské vozy těžko dostávají. Přesně s tím se museli potýkat hasiči při požáru lesního porostu u Kožlan na rozhraní Plzeňského a Středočeského kraje.

„Vyhlásili jsme druhý stupeň požárního poplachu. Šlo o požár lesní stráně o ploše zhruba 150 na 200 metrů. Hořela zejména hrabanka a pařezy. Terén byl těžko přístupný a zvažovali jsme možnost využití vrtulníku s bambi vakem. K tomuto kroku jsme ale nakonec nepřistoupili. Oheň se podařilo uhasit. Podle lesního hospodáře nedošlo k žádným výraznějším škodám,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Se začátkem léta hasiči pravidelně varují, před možnými požáry. Příčiny mohou být různé. Může se jednat o náhodný úder blesku, ale většinou je na vině člověk a jeho nedbalost při zapalování ohně nebo když odhodí cigaretový nedopalek. Na polích je pak častou příčinou technická závada na zemědělské technice nebo když kombajn škrtne lištou o kámen. Se současnými suchy a poměrně vysokými teplotami platí až do odvolání také výstraha ČHMÚ před nebezpečím vzniku požárů.

„Důvodem je zejména velké půdní sucho a očekávané převážně slunečné počasí bez srážek,“ uvedli meteorologové. Lidé by se podle nich měli vyvarovat jakýchkoliv aktivit, které by mohly být příčinou požáru. Ve volné přírodě by neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně by měli dodržovat místní vyhlášky a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.

Podle předpovědi ČHMÚ bude nejteplejším dnem v týdnu čtvrtek, kdy naměříme až 27 stupňů Celsia. Slabých přeháněk se možná dočkáme v pátek.

Hasiči informují:

V případě, že ČHMÚ zveřejní v rámci systému integrované výstražné služby výstrahu na NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ, nastává období nepříznivých klimatických podmínek, kdy jsou na základě nařízení Plzeňského kraje č. 5/2016, zakázány tyto činnosti:

  • Rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství)
  • Kouření (s výjimkou elektronických cigaret)
  • Používání pyrotechnických výrobků
  • Používání jiných zdrojů zapálení, např. lampiony, pochodně
  • Odhazování hořících nebo doutnajících předmětů
  • Jízda parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru
  • Spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům, než k hašení
  • Jízda motorovými vozidly ve volné přírodě mimo pozemní komunikace (toto ustanovení se nevztahuje na jízdu motorových vozidel, která jsou určena k pracovní a hospodářské činnosti v lesích a na polích, na jízdu motorových vozidel po polních a lesních cestách ke stavbám pro bydlení a stavbám pro individuální rekreaci, na jízdu vozidel složek integrovaného záchranného systému)

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky lesní požár, výstraha ČHMÚ, riziko požárů, požár lesa, požár pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západní Čechy sužuje sucho, meteorologové i hasiči varují před možnými požáry  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.