Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Senior vulgárně nadával hasičům a odmítal je vpustit na pozemek, kde plošně vypaloval trávu

S naprosto nepochopitelným jednáním se setkali hasiči na Domažlicku, kde starší muž i přes zákaz vypaloval trávu. Nejen, že tak porušil zákon, ale navíc bránil hasičům v jejich práci. S hadicemi tak museli zůstat za plotem. Aby toho nebylo málo, zasypal je muž sprškou vulgárních nadávek. Pokuta ho nemine.

„Zavři to, ty v*ole, ty sra*ky, vole! Tady nic není!“ křičel zpoza plotu rozzuřený senior směrem k hasičům, kteří vyjeli k neohlášenému, a především nezákonnému vypalování trávy. „Je zákaz vypalování trávy. Všichni jsme tu jen kvůli vám,“ snažil se muži vysvětlit jeden ze zasahujících hasičů. „Buďte doma v*ole! Ná vás já nejsem vůbec zvědavej. Zítra to tady budu vypalovat dál! Vás se tak budu ptát. Jste mi u pr*ele,“ reagoval na jeho slova agresivní muž.

V tomto případě naštěstí stačilo hasit jednoduše přes plot. Celá věc tím ale rozhodně nekončí, jelikož se muž dopustil nejméně dvou přestupků. „Muž nejen, že vypaloval plošně trávu, odmítl hasiče vpustit na pozemek, ale ještě hasičům nadával a vyhrožoval dalším plošným vypalováním. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje  bude řešit tento případ pokutou v příkazním řízení,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar

Vypalování trávy a porostů je v České republice zakázáno hned třemi zákony, a to zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. Pokuty se v tomto případě mohou vyšplhat až na 500 tisíc korun. Lidé na to ale mnohdy nedbají, o čemž svědčí i to, že za poslední víkend měli hasiči na kontě 22 výjezdů k požárům ve volné přírodě.

Po úklidu zahrady je možné za určitých podmínek přírodní materiály spálit. „Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony a za podmínek stanových vyhláškami obcí, a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení,“ upozorňují hasiči.

Platí zde také ohlašovací povinnost, pokud by ji lidé porušili mohou opět dostat vysokou pokutu. Hlášení pálení se provádí elektronicky přes formulář paleni.izscr.cz. „My děláme jen svoji práci, která chrání vaše zdraví, životy a váš majetek. Také jsme jen lidi, ale snažíme se vždy chovat slušně a profesionálně," posteskli si hasiči. 

Základní pravidla pro pálení biologického materiálu:

  • Velikost hromady klestí je nutno volit tak, aby shořela v době, kdy je na místě přítomen dozor
  • Při náhlém zhoršení počasí nebo silném větru je pálení nutné ihned přerušit a oheň uhasit
  • Místo pro pálení se izoluje pruhem širokým nejméně jeden metr, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na minerální půdu (zeminu)
  • Místo spalování se zabezpečí dostatečným množstvím hasebních látek
  • Místo pálení lze opustit až po úplném uhašení ohně
  • Po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště je nutno místo pálení pravidelně kontrolovat
  • Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny, spalovat klest lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů
  • Osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS PK

Štítky Vypalování trávy, požáry, prevence, hasiči, Plzeňský kraj, Domažlice, tráva, okres Domažlice, vitrifikace, spalování, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Senior vulgárně nadával hasičům a odmítal je vpustit na pozemek, kde plošně vypaloval trávu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.