Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pivovar zprovoznil unikátní třídící linku na vratné lahve za 50 milionů. Je první svého druhu v Česku

Zcela novou automatickou třídící linku na skleněné vratné lahve zprovoznil pivovar Plzeňský Prazdroj. Jde o jedinou instalaci svého druhu v Česku, protože dokáže strojově roztřídit vlastní lahve pivovaru od jiných pivovarů. Odhalí také případné poškozené lahve i přepravky. Doposud toto třídění probíhalo ručně. Do linky investoval pivovar bezmála 50 milionů korun.

Zaměstnancům linka ulehčuje manuální práci a současně zvyšuje spolehlivost třídění milionů prázdných vratných lahví, které Prazdroj sváží z obchodů. „Vratné skleněné lahve u nás mají desítky let dlouhou tradici a systém funguje opravdu dobře. Více než 98 procent lahví nám lidé vrátí zpátky, abychom je znovu využili. Díky tomu nemusí být stovky milionů nových lahví vůbec vyrobeny. Prázdné lahve se třídí přímo v obchodech, nicméně občas se stane, že lahev skončí v jiném pivovaru než by měla. Proto v pivovarech probíhá jejich finální dotřídění,“ vysvětlil Pavel Šemík, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

Zatímco vlastní lahve posílá plzeňský pivovar k umytí a znovunaplnění, lahve jiných pivovarů vytřídí a následně jim je doveze. V současné době je podobných zařízení po celém světě instalováno jen dvacet, v Česku jde vůbec o první automatickou třídicí linku na skleněné vratné lahve. Linka dokáže zkontrolovat a poté vytřídit 4050 přepravek za hodinu, tedy 81 tisíc pivních lahví. Systém je unikátní v tom, že umí lahve kontrolovat přímo v přepravkách, které přijely z obchodů, a není třeba je z nich vyndávat. Poškozené lahve a přepravky vyřadí z oběhu a dál pokračuje s nezávadnými kusy, které rozlišuje dle designu, barvy, etikety a rozměrů.

„K ručnímu zpracování tak nově míří pouze přepravky s cizími předměty nebo v Česku málo používané lahve. Část zaměstnanců u třídičky lahví zůstává, další najdou uplatnění na jiných pozicích v rámci stáčení piva,“ říká Petr Kofroň, manažer plzeňského pivovaru. Cizích přepravek nebo přepravek Prazdroje s cizími lahvemi se následně ujímá dvanáctiramenný robot, který z nich dokáže za jízdy lahve vyndat a roztřídit je podle druhů a následně znovu vložit do správných přepravek příslušného pivovaru. Systém je vybaven automatickým zásobníkem přepravek a dokáže tak plnit 10 různých druhů přepravek různých značek a pivovarů.

„Jen za minulý rok jsme vytřídili a odvezli jiným pivovarům přibližně čtyři miliony prázdných lahví. Naopak zpátky jsme od nich vykoupili téměř dva miliony našich skleněných lahví. Máme dohodu o vzájemné výměně lahví s velkou částí velkých a středních tuzemských pivovarů, pod které spadá přes 30 značek, čímž si navzájem dokážeme pomoci a lahve tak umíme opravdu maximálně využít. I díky tomu funguje zálohový systém opravdu dobře,“ doplňuje Petr Kofroň.

Aktuálně má Plzeňský Prazdroj v oběhu kolem 160 milionů lahví, celkově je pak v trhu zhruba 400 milionů skleněných vratných lahví. „Reálná životnost naší vratné lahve je 6 až 7 let a během jejího života ji naplníme v průměru dvaadvacetkrát. Po dosloužení jsou lahve vytříděny a jsou z nich opět vyrobeny lahve nové,“ dodává Petr Kofroň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky nová třídící linka, pivovar, plzeňský pivovar, třídění lahví, vratné lahve, Plzeňský Prazdroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda JM

Vždycky jsem si říkal, jak se to řeší, když vracím basu, kde jsou různé druhy lahví. Tak teď už je mi to jasné :) Zajímavý článek.

Středa, 24. května 2023, 14:16Odpovědět

Pivovar zprovoznil unikátní třídící linku na vratné lahve za 50 milionů. Je první svého druhu v Česku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.