Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

O cenné území se vzácnými druhy orchidejí u Nemanic bude pečovat vlastník pozemku spolu s CHKO

Území v nivě Nemanického potoka v CHKO Český les na Domažlicku je vzácné především výskytem vzácných druhů orchidejí, hmyzu, ptáků či obojživelníků. Není náhodou, že patří mezi evropsky významné lokality Natura 2000. O toto unikátní území bude společně s ochránci přírody pečovat vlastník pozemků Štěpán Bečvář. Zemědělec se dobrovolně zavázal, že bude dodržovat konkrétní postupy v péči o krajinu.

Dohoda vznikla v rámci integrovaného projektu LIFE Jedna příroda, který se zaměřuje na péči o chráněná území evropské soustavy Natura 2000. Jednou z aktivit projektu je též komunikace s vlastníky a uživateli pozemků a jejich vtažení do péče o vlastní pozemky v chráněných územích.

Dohodu o způsobu hospodaření a péče o cenné přírodní území Niva Nemanického potoka podepsali ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc a většinový vlastník pozemků Štěpán Bečvář. Dokumentem se vlastník pozemků zavázal k dobrovolnému dodržování konkrétních zemědělských postupů. AOPK zase přislíbila finanční podporu některých opatření.

„Veřejnoprávních dohod s různými vlastníky, kteří mohou získat na péči o chráněné území finance, jsme vloni po celé České republice uzavřeni kolem tisícovky. Toto dohoda je však výjimečná zejména v tom, že obsahuje i dobrovolný závazek hospodáře. Takového přístupu si opravdu ceníme, ochrana přírody se totiž neobejde bez lidí, kteří v krajině hospodaří,“ uvedl k podpisu dohody ředitel AOPK František Pelc.

Téměř 700 hektarů mokřadů, rašelinišť, luk, rákosin a lad protkaných meandrujícími potoky a lužními lesy patří k nejcennějším územím v Plzeňském kraji. Tento ostrov přírody v zemědělské krajině osídlili rostliny a živočichové, kteří jinde kvůli intenzivnímu hospodaření přišli o svůj životní prostor. Niva Nemanického potoka je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a leží v I. a II. zóně chráněné krajinné oblasti Český les.

„Dříve zde stávalo několik obcí a místní lidé své louky pravidelně obhospodařovali. Snažíme se na jejich extenzivní hospodaření navázat, abychom pomohli uchovat a rozvíjet toto výjimečné přírodní prostředí,“ říká většinový vlastník pozemků Štěpán Bečvář.

„Niva Nemanického potoka je domovem mnoha ohrožených druhů rostlin a živočichů s rozdílnými nároky. Některá místa proto potřebují pravidelné obhospodařování, některá je třeba naopak ponechat téměř bez zásahu. Dohoda jen oficiálně ukotvila dlouhodobou výbornou spolupráci. Již více než deset let společně zachováváme pestrost zdejší krajiny, pečujeme o vodní režim a podporujeme výskyt vzácných druhů,“ doplňuje Tomáš Peckert z AOPK.

Dohoda specifikuje různé způsoby péče o území, jako například ruční kosení křovinořezem včetně shrabání a odstranění pokosené biomasy, vybudování a zachování pufračního pásu přilehající k orné půdě, zákaz pěstování kukuřice na některých půdních blocích, udržování dvou extenzivních sadů, revitalizaci a zpomalení odtoku vody z území. Také popisuje, jak pečovat o místa, kde rostou chráněné druhy jako jsou prstnatec májový, vachta trojlistá, ostřice blešní a prstnatec pleťový.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky ochrana přírody, Nemanický potok, Niva Nemanického potoka, přírodně cenné území, CHKO Český les, AOPK ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O cenné území se vzácnými druhy orchidejí u Nemanic bude pečovat vlastník pozemku spolu s CHKO  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.