Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní turistická sezona vypadá podle plzeňských hoteliérů velmi slibně

Do západočeské metropole ve velkém míří turisté. S pandemií se jejich složení velmi proměnilo a převažují hlavně návštěvníci z tuzemska. Těch sem dokonce v loňském roce přijel rekordní počet. Letos to vypadá, že by tato čísla mohla být ještě vyšší.

V loňském roce se v plzeňských hotelech a penzionech ubytovalo nejvíce tuzemských hostů za posledních 10 let. Počty zahraničních turistů ani statistiky přenocování prozatím číslům před covidem neodpovídají. 

„Počet zahraničních turistů, kteří k nám přijeli v roce 2022, je pořád o 70 tisíc nižší než v roce 2019, loňská čísla však přibližně odpovídají návštěvnosti z let 2015 a 2016, kdy Plzeň v mezinárodním měřítku těžila ze zisku titulu Evropského hlavního města kultury. Z toho je patrné, že také hosté ze zahraniční se k nám postupně vracejí. V posledních týdnech se v historickém centru začínají objevovat i skupinky asijských turistů, kteří s covidem prakticky vymizeli,“ uvedla náměstkyně primátora Lucie Kantorová (ANO).

V zimě přenocovalo v Plzeňském kraji o 23 procent turistů více než loni, nejvíce cizinců přijelo ze SRN

V letošním prvním čtvrtletí přenocovalo v Plzeňském kraji 150 159 turistů, což je meziročně o 23,2 procenta více. Zahraničních návštěvníků přijelo 54 036, proti loňským prvním třem měsícům to byl nárůst o 55,9 procenta. Domácí turisté tvořili 64...

 

Podle informací z plzeňských hotelů začala letošní sezona nadstandardně. Zřejmě k tomu přispěla i letošní slabá zima, kdy se čekání na dobré sněhové podmínky proměnilo ve výlety za městkou turistikou. Velkou změnu ale vnímají v poměru domácích a zahraničních turistů. Ještě před covidem převažovali právě zahraniční hosté, loni už více než poloviny tvořili návštěvníci z tuzemska. S pandemií covidu se výrazně proměnilo i chování turistů. Ubylo například návštěvníků, kteří cestují organizovaně. Dovolené si již neplánují s takovým předstihem.

„I obsazenost v prvních jarních týdnech a aktuální stav rezervací pro nadcházející měsíce vypadají velice slibně. Současná situace napovídá tomu, že by se letošní návštěvnost mohla roku 2019 minimálně vyrovnat. Stejný trend sledujeme také v našich infocentrech, kde návštěvnost i tržby v obvykle nejslabších měsících několikanásobně převyšují obvyklý standard,“ dodala Zuzana Koubíková, ředitelka destinační organizace Plzeň - TURISMUS, která statistiky návštěvnosti a trendy v cestovním ruchu dlouhodobě sleduje.

Ohodnoť článek

Foto Plzeň - TURISMUS

Štítky návštěvnost, turismus, turistická sezona, domácí návštěvníci, turisté ze zahraničí, Plzeň - TURISMUS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní turistická sezona vypadá podle plzeňských hoteliérů velmi slibně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.