Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Záchranáři oslavují Den linky 155, nahlédněte při té příležitosti do zákulisí plzeňské záchranky

Linka 155 představuje nejdůležitější pojítko mezi záchranáři a těmi, kdo potřebují pomoc. Symbolicky si proto záchranáři i veřejnost právě 15.5 připomínají důležitost tohoto národního čísla tísňového volání. Pro zájemce se v tento den otevřou brány v hlavním sídle plzeňské záchranky. Lidé se budou moci seznámit s chodem operačního střediska i si vyzkouší, co tato práce obnáší.

„V Plzni se letos den linky 155 uskuteční přímo v hlavním sídle záchranné služby na Klatovské třídě. Od 13 hodin jsou pro veřejnost připraveny ukázky práce operačního střediska, volání pomocí aplikace záchranka. Návštěvníci si mohou procvičit simulovanou první pomoc pod vedením zkušených záchranářů,“ přibližuje mluvčí krajských záchranářů Mária Svobodová.

Rodiče přivedli na svět holčičku díky brilantní práci operátora na lince 155, radit jim musel v angličtině

S příchodem na svět rozhodne nelenila malá Aiša, která tím své rodiče velmi zaskočila. Bylo zřejmé, že dojet do porodnice už nestihnou. Nastávající otec, který pochází z Kuvajtu a neumí česky, se obrátil na tísňovou linku 155. Na druhé straně...

Akce se odehrává v hlavní budově, kde je výjezdové stanoviště, ale především krajské operační středisko tísňové linky 155. „Návštěvníci se dozvědí a uvidí, jak operátoři přijímají tísňovou výzvu, co vše využívají ke své práci, jak reálně operační středisko vypadá,“ podotýká Svobodová. Pondělní program je připraven od 13:00 do 18:00 hodin.

Každou minutu dva výjezdy

Za loňský rok eviduje Asociace zdravotnických záchranných služeb celkový počet téměř 1 228 tisíc výjezdů. Je to rekordní údaj, který představuje nárůst o více jak 60 tisíc výjezdů oproti předchozímu roku. Nárůst v loňském roce zaznamenala naprostá většina zdravotnických záchranných služeb. Posádky tak každou hodinu vyjížděly k pacientům v průměru 140krát, to znamená více jak dva výjezdy za minutu.

Záchranná služba má v kraji 26 stanovišť, z toho je pět v Plzni. Jejich rozmístění odpovídá podle ředitele krajských záchranářů Pavla Hrdličky číslu pět na hrací kostce. „Díky tomu jsme teď schopni pokrýt celé město do pěti deseti minut. Zákon nám říká, že máme dojet do 20 minut, ale zejména při zástavě základních životních funkcí jde o minuty či o vteřiny a každá minuta, kdy budeme u pacienta dřív, mu dává větší šanci na přežití," popsal při příležitosti otevření nové výjezdové základny na Doubravce. V době před koronavirem, který pozměnil statistiky, měli plzeňští krajští záchranáři za rok přes 70 000 výjezdů. Z toho třetina připadla na krajské město. V době vrcholící pandemie měli záchranáři extrémní množství zásahů, denně jich bylo i více než 200.

Záchranáři spěchali s nemocným miminkem do nemocnice v Motole, cestu jim klestily policejní hlídky

Zdravotní stav dvouměsíčního kojence nedovoloval jeho letecký transport z Plzně do pražské nemocnice v Motole. Plzeňští záchranáři proto museli spěchat po zemi. Dítě s nemocným srdcem potřebovalo rychlou pomoc a každá ušetřená minuta byla...

 

Jak správně postupovat při pomoci druhým a volání na linku 155?

  • Na prvním místě je bezpečnost samotných zachránců. Než začneme komukoliv pomáhat, vždy je důležité se na pár sekund zastavit a zamyslet se, jestli nám nehrozí nějaké nebezpečí.
  • Zdravotnickou záchrannou službu volejte vždy, když si nejste jistí, zda danou situaci zvládnete vlastními silami. Ne každé volání musí nutně skončit výjezdem záchranné služby, ale třeba „jen“ užitečnou radou.
  • Pokud se rozhodnete pomoc v případě ohrožení zdraví zavolat, vždy vytočte přímo tísňovou linku 155. Případně využijte bezplatnou aplikaci Záchranka.
  • Nejdůležitější informací, kterou operátor potřebuje vědět, je adresa – tedy místo, kde se nacházíte.
  • Pak přenechejte iniciativu na operátorovi – odpovídejte na otázky, nechte se vést a nikdy nezavěšujte jako první.
  • Nemusíte mít strach, protože i laika dokážou profesionálové na tísňové lince navést k poskytnutí účinné první pomoci. Není to nic těžkého, díky jejich radám zvládne pomoci opravdu každý a nakonec zjistíte, že k záchraně života nepotřebujete víc než svoje dvě ruce.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Den linky 155, linka 155, tísňová linka, záchranná služba, zdravotnická záchranná služba, operační středisko, operátor linky 155, akce pro veřejnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři oslavují Den linky 155, nahlédněte při té příležitosti do zákulisí plzeňské záchranky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.