Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chlapec uklouzl a praštil se do hlavy, pomoc mu přivolal strážník, který dohlížel na kamerový systém

Památník Díky, Ameriko! patří k nejstřeženějším místům v Plzni a dohlíží na něj hned několik kamer. Právě díky nim se podařilo rychle zajistit pomoc nezletilému chlapci, který tam upadl a uhodil se do hlavy. Hlídku městské policie na místo povolal strážník obsluhující městský kamerový systém. Díky němu se podařilo už v minulosti dopadnout také několik vandalů, kteří chtěli ukrást státní vlajku nebo místo znečišťovali.

„Prostřednictvím kamerového systému zaznamenal v odpoledních hodinách obsluhující operační strážník událost, kdy rozběhnutý nezletilý hoch náhle uklouzl na namoklém povrchu památníku Díky, Ameriko! a při pádu se uhodil do hlavy. Na místo pohotově vyslal operační strážník nejbližší hlídku. V době jejího příjezdu se o chlapce starala již matka, která byla poblíž,“ popisuje policejní mluvčí Jana Pužmanová.

Chlapec se po pádu nemohl zvednout a pouze vsedě sledoval dění kolem sebe. Brzy dorazila na místo záchranka, kterou přivolala chlapcova matka.

Na bezpečnost v Plzni dohlíží už 238 kamer. Městský kamerový systém patří mezi nejlepší v republice

Kamerový systém v devátém obvodu Malesice rozšířilo město Plzeň o tři nové kamery. Z důvodu zvýšení bezpečnosti kamery sledují lokalitu u bytových domů v ulici U Potoka, křižovatku ulic Chotíkovská – Ke Kostelu a prostor víceúčelového hřiště v...

 

Pomník hlídá speciální technika, která se osvědčila

Město využívá pro ochranu památníku Díky, Ameriko! inteligentní videoanalýzu, jelikož se jedná o velmi exponované místo, kde se často pohybují problémové osoby. Moderní systém dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra.

V minulosti se již kamera v ochraně památníku před vandaly osvědčila. Strážníkům městské policie se díky kamerovému systému podařilo zadržet ženu, která přímo na památník močila. Hlídka ženu zastihla ještě u pomníku a pro opilost a agresivitu byla převezena na záchytnou stanici. A dopadeno bylo i několik dalších hříšníků, kteří si u pomníku, nebo i přímo na něm ulevili.

Bezpečnostní kamera zachytila loni v únoru také okamžik, kdy jeden mladík šplhal na stožár, ze kterého následně strhnul státní vlajku České republiky, zatímco ho zpovzdálí pozorovalo několik kamarádů. S ulovenou trofejí pak spolu s partičkou přátel odešel.

Díky, Ameriko! je památník připomínající osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945. Základní kámen pomníku Díky, Ameriko! byl položený v roce 1990 u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové – Blackové. Vlastní památník pak byl odhalený v roce 1995. Každý rok se u pomníku konají pietní akce při výročí osvobození, kterých se zúčastňují i váleční veteráni a pamětníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky bezepečnostní kamery, pomník Díky, Ameriko, úraz dítěte, vandalové, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlapec uklouzl a praštil se do hlavy, pomoc mu přivolal strážník, který dohlížel na kamerový systém  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.