Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Žena chtěla pomoci kamarádce v soutěži na psí útulek. Byl to ale podvodník, který ji ukradl účet

Důvěřivá žena z Plzně si myslela, že si píše s kamarádkou a chtěla ji pomoci v soutěži. Stačilo jen, aby poslala své telefonní číslo a následně ověřovací kód. Během chvilky přišla o přístupy do e-mailu a na profil na sociálních sítích, odkud jejím jménem psal podvodník dalším lidem. Druhým podvedeným byl mladý muž, jenž uvěřil inzerátu s možností výhodného investování. Místo pohádkového zbohatnutí přišel o více než 100 tisíc korun.

Podvodníci neustále přichází s novými triky, díky kterým snadno přijdou k penězům. Policie vytrvale apeluje, aby byli lidé obezřetní a neposkytovali své údaje nikomu, koho neznají a už vůbec ne prostřednictvím sociálních sítí či internetové korespondence. Přesto se stále najdou důvěřivci, kteří naletí. Příkladem mohou být dva nedávné případy.

Důvěřivá seniorka skončila na otřepaný trik podvodníků a rázem přišla o životní úspory

Starší ženu z Plzeňska zaujal inzerát na sociálních sítích, ve kterém těžce nemocná pisatelka hledala dědice, jemuž by odkázala své jmění ve výši 430 tisíc euro, tedy přes 10 milionů korun. Že se jedná o očividný odvod, ale naivní Češce nedošlo a...

„Dosud neznámý pachatel kontaktoval prostřednictvím jedné ze sociálních sítí čtyřicetiletou ženu, kdy se vydával za její známou. Podvodník požadoval po poškozené zaslat její telefonní číslo a následně ověřovací kód pod záminkou soutěže na psí útulek. Žena mu údaje poskytla. Následně jí byl odepřen přístup do e-mailu a dále do jejího profilu na sociálních sítích,“ popisuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Podvodník poté využil přístupu do jejího účtu na sociálních sítích a pod stejnou záminkou oslovil jejím jménem další osoby. Jednou z nich byla i kamarádka podvedené ženy, která po odeslání kódu přišla o 1200 korun. Víc si naštěstí podvodník už „nevydělal“.

Ve druhém případě došlo k mnohem větším škodám. Stačilo, aby pětadvacetiletý muž zareagoval na inzerát nabízející možnost investování. „Po chvíli byl telefonicky kontaktován ze strany cizojazyčně mluvícího manažera společnosti, která službu nabízela. Ten poškozenému prostřednictvím mobilní aplikace zaslal několik odkazů k dokončení registrace a zároveň odkaz pro prvotní vklad ve výši 200 euro. Po chvíli muže kontaktoval další zástupce inzerující společnosti, který se představil jako jeho osobní manažer, který měl poškozeného naučit investovat,“ pokračuje Raindlová.

Policisté zachránili ženě půl milionu korun, které strkala na pokyn podvodníka do bitcoinmatu

Neuvěřitelnou shodou náhod se podařilo plzeňským policistům zachránit životní úspory čtyřiašedesátileté ženy, která uvěřila falešnému bankéři. Policisté si všimli, jak dotyčná vkládá peníze do bitcoinmatu a řekli jí, že se jedná o jeden z velmi...

Mladý muž si podle instrukcí naistaloval do svého počítače program a také si založil účet u několika finančních společností pro výplatu případných výnosů. Během několika dnů vložil na účet inzerující společnosti bezmála šest tisíc euro, tedy necelých 140 tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že osobní manažer žádal poškozeného o další vysoké vklady, zažádal si muž o ukončení investování a vyplacení vložených peněz. Ze strany oslovených finančních společností se ovšem dozvěděl, že vyplacení investic není možné, jelikož se jednalo o fiktivní společnost,“ uzavřela mluvčí. Případem se nadále zabývají policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky internetový podvod, falešné inzeráty, naivní žena, inzerát na sociálních sítích, ověřovací sms, podvodné investování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena chtěla pomoci kamarádce v soutěži na psí útulek. Byl to ale podvodník, který ji ukradl účet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.