Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejslavnější dětská kniha plzeňského rodáka Jiřího Trnky rozkvétá v rámci hravé rodinné výstavy v DEPO2015

Trnkova zahrada se po osmi letech vrací do Plzně. Tentokrát je několikanásobně větší a nabízí zábavu zejména pro nejmenší návštěvníky. Děti si vyhrají například se štěkafonem, mohou si zastřílet na netopýry nebo si ozkoušet prstové bludiště. Originální kybernetoskop, jak autoři celou věc nazvali, představuje příběh pěti malých chlapců, kteří objeví cestou do školy starobylou zahradu a prožijí tam řadu nečekaných dobrodružství. Expozici připravili syn a vnuk plzeňského rodáka Trnky Jan a Matyáš Trnkovi. Výstava bude k vidění od soboty a potrvá až do konce letošního roku.

Multimediální a interaktivní výstava vznikla původně ve spolupráci s projektem Plzeň – Evropské hlavní město kultury. Svou premiéru měla v roce 2015 v Západočeském muzeum. Od té doby prošla řadou měst a výrazně se rozrostla.

„Tehdy se jednalo o jakési poupátko. Celá výstava vážila 1,5 tuny a dneska jsme na deseti tunách. Zahrada se nám opravdu rozbujela. Na první pohled je asi zřejmé, že to není klasická výstava. Říkám, že je to něco mezi divadlem, expozicí, střelnicí a motokrosem. Je to velkokapacitní audiovizuální stroj na zábavu, legraci a půvabné nesmysly,“ uvedl Trnkův syn Jan.

Celá expozice se rozkládá na ploše 450 metrů čtverečních a nabízí několik zastavení. Na návštěvníky tam čeká například kamenný trpaslík, který s pomocí 3D stereoskopické projekce láká k běhu skutečnou zahradou. Děti mohou také nasednout na tříkolky a zkusit chytit zlomyslného kocoura. Na štěkafonu pak zase mohou rozezpívat psí smečku a hned vedle si pak poslechnout povídání přemoudřelé velryby.

„Zajímavostí u štěkafonu je skříň, do které jsme prvek umístili. Je to původní nábytek naší rodiny. Je stará přes sto let. Otec ji dokonce použil i ve filmu Čertův mlýn,“ řekl Jan Trnka, pro něhož otec knihu Zahrada napsal. „Bylo mi šest let. Vždycky mi o knize vyprávěl a testoval na mě reakce, jestli se mi to bude líbit a čemu se budu smát,“ prozradil.

Trnkova zahrada cílí především na děti předškolního a nižšího školního věku. Osvědčená je také interaktivní stěna, na níž mohou děti házet molitanové míčky a sestřelovat tak poletující netopýry, kteří kradou v zahradě. Pozornost si určitě zaslouží také bleší cirkus v krabičce od zápalek.

„Je pro mě velmi symbolické, že se po letech vracíme zpátky do Plzně. Velmi dobře si pamatuji, jak jsme v roce 2015 instalovali první verzi naší zahrady, u které jsme byli rádi, že to celé přežila. V Západočeském muzeu jsme tehdy měli k dispozici nějakých 250 metrů čtverečních a měli jsme problém to zaplnit. Zde v DEPU2015 máme 450 metrů čtverečních a skoro jsme se nevešli. Mám z toho dobrý pocit a doufám, že se to bude líbit i návštěvníkům,“ řekl vnuk Jiřího Trnky Matyáš.

Unikátní kniha představuje dosud nepublikované ilustrace Jiřího Trnky

Plzeňská Sutnarka se pochlubila ojedinělou publikací, která představuje dosud nezveřejněné ilustrace výtvarníka a tvůrce loutkových filmů Jiřího Trnky. Původní starověké mytické texty pro Dvě legendy o grálu převyprávěl básník a několikanásobný...

„Myšlenku na výstavu jsem nosil v hlavě dlouhé roky, ale neměl jsem k tomu dostatečné technické znalosti. Nakonec mi s tím pomohl můj syn a společně jsme dali dohromady tuto věc. Je to třígenerační autorství. Důsledně vycházíme z mnohdy absurdního humoru knihy. Rozhodně se neuchylujeme k něčemu, co by nemělo souvislosti s knihou. Třeba ozvěna je příklad z knížky, kdy kluci volají v zahradě kocoura, který jim odpovídá ozvěnou. Udělali jsme tam tedy ozvěnu, kdy děti volají do sudu. Křičí tam ale samé sprosťárny a nejen děti,“ dodal se smíchem Jan Trnka.

Interaktivní výstavy jsou podle programového ředitele DEPO2015 Jana Štěpána jednou ze zásadních programových náplní depa. Několik interaktivních výstav tu vzniklo a patřily k návštěvnicky nejúspěšnějším. Nejvíc lidí přišlo v depu na výstavy navazující na plzeňský festival světla Blik Blik. V roce 2021 přišlo kolem 27 000 lidí na výstavu Tajuplný les, zatím poslední výstavu Lovci znaků vidělo v depu přes 10 000 lidí. Zájem o ni mají i v dalších městech, nyní se chystá její instalace v Bratislavě.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, DEPO2015

Štítky interaktivní expozice, výstava, tip na výlet, akce pro rodiny s dětmi, Jiří Trnka, Trnkova zahrada, DEPO2015

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejslavnější dětská kniha plzeňského rodáka Jiřího Trnky rozkvétá v rámci hravé rodinné výstavy v DEPO2015  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.