Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prostor na sídlišti čeká proměna, mluvit do ní mohou i sami obyvatelé

Nefunkční sportovní hřiště, prošlapy v zeleni a chybějící odpočinkové plochy. To jsou jen některé z důvodů, proč se první plzeňský obvod rozhodl k proměně prostoru v Majakovského ulici na Lochotíně. Nově by tu měla vzniknout odpočinková zóna pro sport a relaxaci. K její podobě se mohou vyjádřit i samotní občané.

Ti se dočkají nové herní plochy pro děti, revitalizace sportoviště, úprav stávající zeleně a rovněž nové výsadby. Aby uvedené úpravy co nejlépe odpovídaly potřebám místních, rozhodlo se vedení Jedničky zapojit je do přípravy projektové dokumentace. První plánovací setkání s architektem, vedením obvodu a občany se uskuteční přímo na místě řešeného území ve středu 10. května od 17 hodin.

Prostor, který by měl projít revitalizací, se nachází mezi bytovým domem Majakovského 2 až 16, komunikací Lidická a Boleveckou základní školou. Celé toto území je vedené jako jednoznačná plocha tzv. Generelu zeleně. „Nachází se zde nefunkční sportovní hřiště, prošlapy v zeleni a také vzrostlá zeleň, přičemž některé stromy jsou přestárlé a stromové skupiny přehoustlé. Bohužel zde nejsou odpočinkové plochy ani herní příležitosti pro děti,” uvedl místostarosta Jedničky Miroslav Šuma, který se zabývá investicemi a životním prostředím.

Na úpravu se čeká už dlouho

Tím, jak bude prostor vypadat, se už před více než deseti lety zabývala Správa veřejného statku města Plzně, která taktéž diskutovala s občany. Následně vznikla projektová dokumentace, avšak záměr se nepodařilo dotáhnout do konce, protože na něj z městské kasy nebyly uvolněny peníze. I proto se nyní iniciativy ujal obvod. „Projekt je zapotřebí aktualizovat a přizpůsobit současným potřebám a požadavkům občanů. Rovněž bylo nutné aktualizovat i dendrologický průzkum,“ upřesnil Šuma.

I nyní budou moci do projektu promluvit občané, kteří v okolní zástavbě žijí. „Plánujeme hned dvě veřejná projednání. Podkladem pro to první bude původní projektová dokumentace, přičemž my posbíráme nové podněty veřejnosti a na jejich základě architekt zpracuje návrh studie. Ten pak občanům představíme na druhém veřejném projednání, které se uskuteční 4. října,“ popsal místostarosta Jiří Rezek, v jehož gesci je právě participace občanů na tvorbě veřejného prostoru. Po druhém projednání bude studie dopracována.

Pokud vše půjde podle plánu, bude v letech 2024 až 2025 dokončena projektová dokumentace a vydáno příslušné povolení. Se samotnými pracemi se pak ideálně začne v roce 2026. Na revitalizaci sídlištního prostoru je předběžně vyčleněno více než deset milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 1

Štítky Plzeň, Lochotín, Sídliště, proměna, setkání, obyvatelé, úpravy, MO Plzeň 1, Majakovského, prostor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostor na sídlišti čeká proměna, mluvit do ní mohou i sami obyvatelé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.