Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Plzeňský kraj měl za první čtvrtletí přebytek 447 milionů, vzrostly daňové příjmy

Plzeňský kraj vykázal za první letošní čtvrtletí přebytek hospodaření 447 milionů korun. Kraj zatím hospodaří bez vážnějších problémů, daří se mu díky dobré bilanci plnění daňových příjmů, řekl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Kraj má na bankovní účtech téměř 1,5 miliardy korun vlastních prostředků, dohodnutý úvěrový rámec zatím nečerpal.

Za leden až březen získal kraj z rozpočtového určení na daních meziročně o 296 milionů korun víc, a to zejména díky dani z přidané hodnoty, jejíž výběr stoupl o 114 procent, inkaso daně právnických osob stouplo o 86 procent a daň zaměstnanců o 66 procent.

„V oblasti financování takzvaných individuálních projektů kraj za první letošní čtvrtletí vykázal příjmy 215 milionů korun a výdaje 217 milionů, tedy v přibližně shodné výši, a proto nebylo potřeba dalšího krytí z cizích zdrojů," uvedl radní Pavel Strolený. Jde o peníze na konkrétní krajské stavby podpořené dotacemi, které musí kraj předfinancovat ze svého a peníze se mu následně vrací.

„Z revolvingového úvěru jsme zatím nečerpali. Z předloženého přehledu stavu zůstatků na bankovních účtech kraje vyplývá hodnota vlastních finančních prostředků necelých 1,5 miliardy korun," řekl Strolený. Na úrocích z volných zdrojů získal kraj za první tři měsíce 15 milionů.

Plzeňský kraj má letos schválené příjmy 9,575 miliardy korun a výdaje 10,549 miliardy. Schodek 974 milionů korun, vytvořený hlavně na předfinancování evropských projektů, má krýt úvěr a uspořené vlastní zdroje. Loni hospodařil se schodkem zhruba 250 milionů korun. Původně schválený rozpočet přitom počítal s deficitem téměř dvě miliardy. Jeho výrazné snížení o více než jednu miliardu korun zajistily vyšší daňové příjmy.

Kraj má v letošním rozpočtu schválených zhruba 450 milionů korun úvěru. Pokud nebude muset využít rezervu na energie, kterou má připravenou ve stejné výši, tak zřejmě úvěrový rámec nevyužije. „Parametry úvěru jsou 250 až 500 milionů, bez toho, abychom o něj museli žádat. Ale pokud to nebude nutné, tak ho nevyužijeme, zejména pokud budou úrokové sazby takové jako teď," řekl radní v lednu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky hospodaření kraje, rozpočet kraje, Plzeňský kraj, schodek rozpočtu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj měl za první čtvrtletí přebytek 447 milionů, vzrostly daňové příjmy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.