Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Historická budova základní školy se dočká rekonstrukce za 170 milionů, přestěhuje se tam úřad

Zhruba za tři roky získá úřad čtvrtého městského obvodu dostatečné a reprezentativní prostory. To vše díky rekonstrukci více než 120 let staré budovy základní školy v Masarykově ulici v Plzni na Doubravce. Objekt je od roku 2017 opuštěný, naposledy v něm působila konzervatoř. Náklady na obnovu objektu dosahují odhadem na 170 milionů korun. Finančně se na tom bude podílet magistrát i obvod, který už schválil prvních 10 milionů na první etapu stavby.

„Zásadní je přestěhování úřadu z nevyhovující budovy v Mohylově ulici a z nájemních prostor. Doubravka získá reprezentativní zázemí pro konání svateb a dalších společenských a kulturních akcí. Do prostor úřadu bude možné rozšířit činnost Doubraveckého klubu,“ přibližuje starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

V neposlední řadě dojde také k úpravě přilehlého parku, který je hned vedle budovy směrem k ulici Na Kovárně. Bývalá školní zahrada bude poté volně přístupná a budou se tam moci pořádat venkovní svatební obřady. Rekonstrukce objektu a přilehlého okolí počítá také s novými parkovacími místy.

„Celkové tím učiníme další krok v naší dlouhodobé koncepci vytvořit z Habrmannova náměstí přirozené centrum našeho obvodu pro vzájemné setkávání. Konečně také vznikne důstojné pietní místo našich letců z 2. světové války i obětem bombardování v dubnu roku 1945,“ doplňuje místostarosta Zdeněk Mádr (ODS).

Vizualizace, zdroj: MO Plzeň 4

S rekonstrukcí budovy by se mělo začít příští rok, kdy si Doubravka připomíná 100. výročí připojení k Plzni. Stěhování úřadu by mělo proběhnout pravděpodobně na jaře roku 2026. „V současné době jsou vytvořeny všechny potřebné projektové stupně, od studie, po stavební povolení až po prováděcí dokumentaci,“ uvedl starosta. 

U objektu je třeba provést obnovu vnějšího historického pláště. Dále jsou třeba kompletní rekonstrukce vnitřních prostor. Na nové podobě interiérů spolupracovali zástupci obvodu s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Budova by se poté měla pyšnit víceúčelovým sálem, který mohl sloužit jako obřadní síň či prostor pro menší společenské akce. Kromě rekonstrukce je v plánu také přístavba, která vnikne místo bývalých šaten pro děti.

Budova sloužila původně jako obecná škola a byla rozdělena na dívčí a chlapeckou. Obě části měly svůj vlastní vchod. Mezi nimi se nacházela tělocvična. V roce 1925 byl před školou založen park. V osmdesátých letech 20. století byla na dvoře tehdejší základní školy přistavěna přízemní budova šaten a hlavní vchod byl přesunut do Školní ulice. Od roku 2006 využívala prostory plzeňská konzervatoř, a to až do konce roku 2013.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 4

Štítky rekonstrukce historického objektu, Doubravka, Habrmannovo náměstí, Masarykova ulice, historická budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická budova základní školy se dočká rekonstrukce za 170 milionů, přestěhuje se tam úřad  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.