Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do drůbežárny zasažené loni v prosinci ptačí chřipkou přivezli po dezinfekci první zkušební skupinu 37 000 slepic

V první ze tří hal drůbežárny v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se loni v prosinci objevilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR, je po čištění, dezinfekci a testech první zkušební skupina asi 37 000 slepic. Veterináři je budou tři týdny sledovat a odebírat vzorky, pokud bude vše v pořádku, začátkem dubna by mohl chovatel do této haly navézt plnou kapacitu slepic na snůšku.

Provoz v dalších dvou halách se poté bude obnovovat postupně. Ve třech halách drůbežárny muselo být v lednu kvůli ptačí chřipce utraceno všech zhruba 742 000 slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR.

Nákaza se v polovině haly číslo dvě objevila na konci prosince, postupně se dostala i do ostatních částí chovu. Kromě utracení slepic a jejich odvezení do kafilerie se likvidovaly i miliony vajec, krmivo a podestýlka. Koncem ledna zahájil majitel chovu, společnost Česká drůbež, důkladné a náročné čištění a opakovanou dezinfekci celého areálu. Práci na několik dní zdržely únorové mrazy, při nichž by mytí a dezinfekce nemusely být efektivní, řekl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Po úklidu a čištění se uskutečnily s týdenním odstupem dvě kola závěrečné dezinfekce. Druhá dezinfekce skončila o víkendu 4. a 5. března a v pondělí veterináři odebrali v halách číslo dvě a tři celkem 28 vzorků. „Odebíraly se stěry z voliér, z vaječných pásů, z trusných pásů, z různých plechů technologií, ze stěny haly, z podlahy, z ventilačních klapek, z hřadel, na kterých ptáci posedávají. Všechny ty stěry vyšly jako vyhovující," řekl Richard Bílý.

Veterináři pak povolili umístění takzvaných sentinelových kuřic do haly číslo dvě. „To jsou takoví průzkumníci, zkušební nasazení do chovu. Denně se sleduje jejich zdravotní stav, denně se sledují úhyny, spotřeba vody a krmiva a podobně," dodal Bílý. V jedné polovině haly je tak od konce minulého týdne 18 800 a v druhé polovině 18 250 kuřic. Takové množství se muselo do nevytápěné haly navézt proto, aby si drůbež s podporou ohřívačů svou tělesnou teplotou halu temperovala.

První vzorky ze zkušebního chovu, odebrané v pondělí, dopadly dobře. Vzorky se budou opakovaně odebírat a virologicky vyšetřovat. „To bude probíhat podle legislativy minimálně 21 dní. Pakliže bude vše v pořádku a všechny výsledky budou vyhovující, ukáže to na to, že všechna opatření byla udělána tak, jak měla být, nákaza bude prohlášena za zdolanou a bude povoleno doskladnění haly číslo dva," konstatoval Bílý. Připraveno je podle něj 250 000 nosnic, aby se v hale rozjel standardní komerční provoz a aby mohla produkovat nezávadná vejce. Zbývající dvě haly se budou doplňovat postupně, až chovatel sežene dostatek slepic. Další hala by tak mohla zahájit komerční provoz v červnu a poslední hala v září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay, HZS ČR, HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Brod nad Tichou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do drůbežárny zasažené loni v prosinci ptačí chřipkou přivezli po dezinfekci první zkušební skupinu 37 000 slepic  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.