Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Samopal na novináře i ztráta panictví, Miloš Zeman při svých návštěvách Plzeňského kraje vždy rád šokoval

Čas úřadování prezidenta Miloše Zemana se pomalu a jistě chýlí ke konci, a tak není od věci zavzpomínat na jeho návštěvy Plzeňského kraje. Na jeho tour po městech a obcích se totiž netěšili pouze jeho skalní příznivci, ale hlavně my novináři. Jestli Zeman něco bravurně ovládal, pak to bylo umění šokovat. Sám přiznal, že ho vyvolávání emocí zkrátka baví a sám tomu šel velmi naproti.

Nejednou Miloš Zeman posluchačům prozradil tajemství ze svého milostného života. Vyjadřoval se však i k závažným tématům jako byl únos dvou mladých žen v Pákistánu a plzeňské radní během návštěvy rozzuřil i svými výroky o Krymu. Šokoval i pózováním se "samopalem na novináře." 

 

„Musím konstatovat, že ty vaše kašny na náměstí jsou příšerné. Kromě kašen proti vašemu městu nic nemám,“ řekl Miloš Zeman při návštěvě Plzně v roce 2014. Na fotografii se slavným andělíčkem na venkovní mříži katedrály.

Nejprve se vrátíme do února roku 2016. Média tehdy plnila jména Antonie Chrástecké a Hany Humpálové. Dvě turistky byly více než dva roky vězněné neznámými únosci v Pákistánu. Na svobodu se dostaly díky turecké charitativní organizaci. Později se objevila informace, že za jejich propuštění měla ČR zaplatit mnohamilionové výkupné. Na celou situaci se při Zemanově návštěvě zeptala studenta v Kornaticích na Rokycansku. Konkrétně se optala, co říká tomu, že Česko zaplatilo 145 milionu korun výkupného.

Prezident studentku opravil s tím, že se jednalo o 150 milionů korun, což záleží na tom, podle jakého kurzu se to počítá. Některá média okamžitě vydala zprávu, že prezident tímto potvrdil výši výkupného a skandál byl na světě. Následovala prohlášení politiků napříč politickým spektrem, kteří se předháněli v tom, koho Zemanovo tvrzení více šokovalo. Někteří zašli dokonce tak daleko, že požadovali jeho abdikaci nebo tvrdili, že plánují podat žalobu pro vlastizradu.

FOTOGALERIE: Prezident Miloš Zeman v Plzeňském kraji

Úterý, 19. října 2021, 12:19

FOTOGALERIE: Prezident Miloš Zeman v Plzeňském kraji
FOTOGALERIE: Prezident Miloš Zeman v Plzeňském kraji

Kytice růží od tajemné ženy

V lednu 2017 bylo opět o čem psát a novinové titulky si tentokrát opravdu nezadaly s červenou knihovnou. „Řeč je o návštěvě prezidenta, který zavítal do Konstantinových Lázní. Všichni se těšili na to, zda stejně jako při své první návštěvě do Plzeňského kraje opráší prezident přímo na místě činu své dávné a velmi překvapivé vzpomínky na okamžik, kdy právě v Konstantinových Lázních přišel v sedmnácti o panictví. Prezident samozřejmě nezklamal,“ vzpomněl novinář a šéfredaktor Plzeňské Drbny Richard Beneš, který celou situaci tehdy sledoval.

První dáma s Milošem Zemanem na návštěvě lázní nebyla, a tak se nežinýroval. „Tří týdny jsem si tu tehdy léčil srdeční vadu, která se jmenovala systolický šelest. Díky Bohu i díky Konstantinovým Lázním jsem si ji vyléčil a jsou vzpomínky, na které opravdu nelze zapomenout, protože dobře víte, že v životě je vždycky něco poprvé,“ pronesl tehdy s lišáckým úsměvem. Dodal, že celá záležitost se odehrála v penzionu Jitřenka. A zřejmě i proto v tomto penzionu symbolicky poobědval svíčkovou omáčku s knedlíky.

Když se na závěr setkání s občany tradičně vzájemně předávaly dary, odběhl na okamžik starosta města a vrátil se s pugétem červených růží. „Zanechala vám je tady žena, abyste na ni po těch letech nezapomněl,“ prohlásil starosta, když překvapenému Zemanovi kytici předával. Totožnost záhadné ženy zůstává i nadále tajemstvím. Sama prý tehdy návštěvu prezidenta sledovala z povzdálí.

Spor o 1066 korun se rozhořel v červenci 2018.  Město Plzeň tehdy požadovalo poplatek za parkování prezidentské kolony poblíž centra. Kraj, který měl sumu za 13 blokovaných míst zaplatit, požádal město o odpuštění částky. Plzeňští radní však odmítli. Šlo podle nich o vyjádření postoje a nesouhlasu s počínáním hlavy státu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru zuřil a označil městské radní za politické ubožáky. Peníze pak poslal na účet Diecézní Charity Plzeň. V říjnu 2018 pak poslanec Martin Baxa, hejtman Josef Bernard a senátor Lumír Aschenbrenner nedostali pozvání na slavnostní ceremoniál na Pražském hradě u příležitosti sta let od vzniku Československa.

Ostrá slova a hustá atmosféra

Prezident si na úvod poslední návštěvy v říjnu 2017 vyslechl kritiku svého prohlášení o Krymu. Tehdejší hejtman Josef Bernard Zemanovi tlumočil usnesení krajských radních, v němž prezidentovo vyjádření odmítli. Prezident měl totiž prohlásit, že obsazení Krymu Ruskem je "fait accompli", tedy hotová věc. V Plzni na začátku své třídenní návštěvy své tvrzení zopakoval, ale zdůraznil, že tím anexi Krymu nelegitimizuje.

Atmosféra poslední návštěvy lze od tohoto incidentu popsat slovy „vlažná“. Už tehdy se začínalo ve velkém skloňovat slovo kampaň a řadě krajů se nechtělo platit statisícové výdaje spojené s návštěvou prezidenta. Někteří plzeňští poslanci a senátoři pak odmítli jít na společný oběd s prezidentem, neboť nesouhlasili s jeho postoji.

Legendární dárky

Ke každé návštěvě prezidenta republiky patří i dary. Od vedení kraje si před čtyřmi lety odvezl prezident knihu Miroslava Horníčka Dobře utajené housle a poněkud odvážný dárek - legendární kolo Favorit. Slavný závod v Rokycanech se opět probudil k životu a začal s výrobou exkluzivních kol, kdy cena základního modelu začínala na 79 tisících korun.

„Pane prezidente, vy znáte Rokycany a vy víte, co se v Rokycanech vyrábělo, že? A víte, jak ten Favorit vzal po transformaci docela neblahý vývoj. Víme, že máte elektro kolo na Vysočině, tak pro vaši manželku či dceru, aby vás mohly doprovázet, jsme vám zakoupili tento bicykl značky Favorit z Rokycan,“ překvapil prezidenta tehdejší hejtman Bernard, který je sám velmi vášnivým cyklistou.


Prezident od hejtmana Plzeňského kraje odbržel luxusní kolo značky Favorit, Zeman hejtmanovi naopak věnoval lahev slivovice, med a sušené houby.

Takový dárek jsem ještě nikdy nedostal,“ reagoval prezident. „Milý pane hejtmane, až se můj zdravotní stav s bolavýma nohama poněkud zlepší, neboť vám sděluji, že výkon prezidentské funkce podstatně napomáhá ke zlepšení zdravotního stavu, tak vyhodím elektro kolo a sednu si na vaše kolo,“ konstatoval prezident. A z kola, které má například místo řetězu kožený řemen a jezdí díky tomu naprosto potichu, měl upřímnou radost.

Na závěr své poslední návštěvy se prezident na zámku Zbiroh pochlubil darem, jenž dostal na své předchozí zastávce v Nepomuku. Šlo o dřevěnou maketu samopalu se zásobníkem v podobě Becherovky a textem „Na novináře“. Místní tak ukázali svůj smysl pro humor a ironii, neboť to byl právě Miloše Zeman, kdo na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že by se novináři měli likvidovat.  

KOMENTÁŘ: Jak jsme kvůli chybě nechali Miloše Zemana podruhé podepsat jeho prezidentský slib

Pořádnou ostudou začalo před deseti lety úřadování prezidenta Miloše Zemana, který při své inauguraci podepsal prezidentský slib, do jehož textu se vloudila do očí bijící chyba. Na celou věc by se možná vůbec nepřišlo, nebýt jednoho krátkého...

 

„Když už se jako novináři bavíme o Miloši Zemanovi, nemohu si dovolit nepřipomenout jednu trochu úsměvnou historiku ohledně prezidentského slibu. Jen pár minut po jeho složení mě upozornil jeden plzeňský politik na závažnou chybu v podepsaném textu slibu a to vše doložil fotografií dokumentu pořízenou z přímého přenosu České televize. V posledním odstavci byl špatně napsaný tvar slova, kterého si nikdo nevšiml. Zpráva se tehdy od nás dostala do všech celostátních médií a prezident musel podepsat nový dokument, kde už byla chyba opravena,“ vzpomíná s úsměvem Richard Beneš.

Správné znění části textu slibu prezidenta zní: „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Ve verzi, kterou podepsal Miloš Zeman bylo místo slova „nejlepšího“ pouze výraz „nejlepší.“

Výstava si ze Zemana utahovala

Loni v květnu mohli pozorní lidé spatřit na mostě Magoura Jirouse v Plzni provokativní výstavu představující prezidenta Miloše Zemana jako umělce a průkopníka nových žánrů. Výstava "Největší performer v Čechách" byla dílem absolventky ateliéru fotografie Terezy Bonavanturové a s nadsázkou rekapitululovala počiny prezidenta Miloše Zemana. 

Mezi připomínkami nechyběl happening s rudými trenkami, vyjížďka na nafukovacím člunu nebo kontroverzní pietní akce, kdy na nádvoří Pražského hradu hořely desítky tisíc svíček v jednorázových plastových kelímcích za oběti koronavirové pandemie. Jeden z posledních panelů se věnoval Zemanově vrcholné tvorbě z konce roku 2021.

„Mnoho nezávislých pozorovatelů označilo Zemanovo instalaci za akvárium. Nabízí se tak otázka, zda se nejedná spíše o reakci na slavného žraloka ve formaldehydu od Damiena Hirsta s názvem Fyzická nemožnost smrti v myslí někoho žijícího,“ zamýšlí se autorka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Chaloupka Miroslav, Richard Beneš,

Štítky prezident, Miloš Zeman, návštěva, Plzeňský kraj, výroky prezidenta, Zeman v Plzni, Krym, samopal na novináře, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samopal na novináře i ztráta panictví, Miloš Zeman při svých návštěvách Plzeňského kraje vždy rád šokoval  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.