Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Ukrajinci v Plzni pořádají diskotéku s šokujícím názvem Bandera party, řada lidí to označila za provokaci

, aktualizováno 3. března 2023, 11:30

Obrovské emoce vyvolává diskotéka mladých Ukrajinců, kdy její organizátoři akci pojmenovali nešťastným a pro mnohé až provokativním názvem Bandera Party. Akce se už dříve uskutečnily v objektu plzeňské diskotéky Aréna. Řadě lidí u nás ale vadí, že název akce odkazuje na kontroverzního Stepana Banderu, který byl vůdcem ukrajinských nacionalistů v době druhé světové války. Ti bojovali proti tehdejšímu Sovětskému svazu a to i na straně nacistů. Akcí v Plzni se už zabývá i policie. Organizátoři mezitím událost přejmenovali na méně provokativní "Ukrajinskou párty".

Uzavřená akce pro ukrajinskou klientelu se stejným názvem v Aréně proběhla už  loni v listopadu nebo letos v lednu. Její pořadatelé ji označili za charitativní diskotéku na podporu ukrajinských bojovníků  „Z diskotéky, která se konala 14. ledna bylo pro potřebu armády zakoupeno termoprádlo, spacáky, taktické rukavice, karimatky. Darovali jsme také prostředky osobní hygieny a léky. Díky všem, kteří se zapojili. Je to malý krůček k vítězství,“ napsali samotní organizátoři na sociální sítě. Jako první z místních médií se v Plzni případem začala zabývat Plzeňská Drbna.  

Diskotéky s názvem Bandera party si všímá i web Manipulátoři.cz, který upozornil na to, že se na sociálních sítích především v komunitě proruských aktivistů šíří zděšené reakce na to, že někdo v Plzni pořádá akci s tímto názvem. Web zmiňuje i to, že banderovci mají na svém kontě i masakry na polském nebo československém obyvatelstvu. Na stranu druhou Bandera byl vězněn nacisty v koncentračním táboře a o některých zvěrstvech tedy nejspíše ani nevěděl.


Organizátoři akci také označují jako charitativní diskotéku, zdroj: Bandera Party

Mnoho dalších lidí nejen z Plzně ale začalo o celé věci hojně diskutovat a majitelům Arény Plzeň volali a psali. „Nevěřil jsem totiž, že je to možné. V naší zemi se pořádá Bandera party. Ukrajinská diskotéka v Plzni, která se jmenuje po člověku, který se spolčil s Hitlerem a vyvražďoval systematicky Ukrajince, Poláky, volyňské Čechy a prchající Banderovci i mnoho mrtvých při jejich ústupu přes Československo. Kam jsme to dopracovali..,“ napsal například Vladimír Krejza.

Provozovatel Arény: Navrhneme změnu názvu akce

Na dotaz jedné z diskutujících odepsali provozovatelé Arény toto: „Jelikož o tom, jestli Bandera byl nebo nebyl fašista se vedou dlouhodobé spory, tak nejsme schopni určit, zda tomu tak bylo. Například u Hitlera je to prokazatelné a akci s takovouto tématikou bychom nepovolili. Každopádně akci nepořádáme. Akci pořádají Ukrajinci a v průběhu jsme si nevšimli, že by měla fašistický, rasistický či antisemitský nádech. Jedná se o běžnou diskotéku pro mladé Ukrajince. Akci nepropagujeme, jelikož se jedná o komunitní událost a nechceme míchat českou klientelu s tou ukrajinskou. Kdyby v nás akce vzbudila některé z výše popsaných dojmů, tak samozřejmě návrh na její konání nepodpoříme. Návrh řešení je, že navrhneme pořadatelům změnu názvu akce.“

A to se také stalo. Facebooková stránka stále nese název Bandera Party, ale odkazuje na soukromý instagramový profil, který se v tichosti přejmoval na "Ukrainian Party". 

Je to totální provokace!"

Za totální provokaci považuje akci také znalec na ukrajinskou problematiku, který má navíc ukrajinskou manželku a který si nepřál být jmenován. „Nazvat diskotéku, která se koná v Plzni Bandera party, považuji za drzost a provokaci,“ uvedl muž, jehož totožnost redakce zná.

Na náš článek reagoval i primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Tohle v Plzni fakt nechci! Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor. Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně. Bandera byl válečný zločinec, Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu. Podobné akce jsou pro mě nepřijatelné. S ohledem na jejich konání v soukromé provozovně ale máme velmi omezené možnosti. Jsme proto ve spojení s Policií České republiky," reagoval primátor.

Velmi téma rezonuje také mezi členy a podporovateli KSČM. „Nedopusťme, aby se odkaz Stepana Bandery stal v naší zemi něčím normálním. Stepan Bandera byl fanatický fašista, kterého se pro jeho úchylný sadismus zřekli i samotní nacisté,“ napsala například členka pražské KSČM Petra Prokšanová. Její slova citovala ve video příspěvku i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Obrovská vlna negativních komentářů se vzedmula také facebookové stránce události. „Dělejte si party v Kyjevě, my tu nácky nechceme!“ vzkazuje například Pavel. „Okamžitě tam vlítnout a vypálit?“ radí na závěr další nespokojený diskutující.

Bandera za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů jednostranně vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Byl ale zatčen gestapem a uvězněn. Jeho přívrženci mezitím na některých místech spolupracovali s Němci, jinde proti nim bojovali. Poté brutálně vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny a podle polských odhadů zabili přes 100 000 lidí. Na svědomí měli také vyvražďování Židů a volyňských Čechů. Bandera je považován za jednu z nejkontroverznějších postav evropských dějin. V říjnu 1959 jej v Německu zavraždil sovětský agent. 
- zdroj ČTK

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com, FB organizátorů Bandera Party

Štítky Bandera párty, akce mladých Ukrajinců, Ukrajina, Aréna Plzeň, Bandera, diskotéka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Duba

Co to tam máte za primátora? Co to znamená, že on nechce? Plzeň patří Zarzyckým?????? Je třeba moudrých, vzdělaných a demokratických politiků a ne tohle.

Středa, 1. března 2023, 17:41Odpovědět

Karel Poláček

Reakce na komentář F. Šišky: Dobrý den, patrně hraje důležitou roli skutečnost, že já díky svému věku si ještě pamatuji, jak banderovce stíhala při jejich tažení přes území Československa (1947) zdejší policie a armáda. Faktem je, že zde po nich jistý počet mrtvých a zraněných zůstal. Krom toho historie Jana Žižky je historií starou cca 700 let, zatímco někteří pamětníci řádění těchto banderovských zločinců před 75 lety stále ještě žijí. Nadto, jak dokládají i zprávy v českých médiích, zaštiťují se někteří ukrajinští příznivci S. Bandery také nacistickou svastikou a insigniemi nacistických divizí atp. Proto je používání jména S. Bandery při jakýchkoli akcích v Česku odsouzeníhodné a trestuhodné. Zde pobývající Ukrajinci by měli vnímání osoby S. Bandery českými občany respektovat. Jistě by se sami také ohradili, kdyby čeští občané - pokud by pobývali na Ukrajině např. jako uprchlíci na účet tamního obyvatelstva - jakékoli akce zaštiťovali jménem např. J.V.Stalina, který byl jedním z pachatelů "holodomoru" na Ukrajině. K. Poláček

Středa, 1. března 2023, 16:16Odpovědět

Franta Šiška

Je zajímavý, kolik století tady slintáme nad vlastencem a masovým vrahem Janem Žižkou z Trocnova a připadá nám to zcela v pořádku, pojemnováváme po něm ulice, instituce i složky armády. A najednou taková hysterie kolem jména "Bandera" o němž 99% hysteriků neví vůbec nic, jenom to, že o něm na jejich oblíbených webech psali, že to byl vrah a fašista. Stačí trocha znalosti historie ukrajinsko - ruských vztahů a je vcelku jasný, že být na místě tehdejších Ukrajinců my, bude pro nás Bandera taky národním hrdinou...

Středa, 1. března 2023, 14:15Odpovědět

Karel Poláček

V dnešních Novinkách.cz je článek, který popisuje odpor a rozhořčení, který u ukrajinské veřejnosti vyvolalo pořádání koncertu skupiny Laibach v Kyjevě proto, že skupina údajně projevuje podporu ruské agresi na Ukrajině. Ve mně vzbuzuje odpor a rozhořčení použití jména masového zločince a vraha S. Bandery v titulu nějaké ukrajinskými uprchlíky v Česku pořádané diskotéky. Ukrajinci požívající u nás laskavé pohostinnosti české veřejnosti by naopak měli respektovat pocity českých občanů, kteří jsou potomky oněch Čechoslováků zavražděných zločinnými Banderovci při jejich tažení přes naše území (a též Čechů také Banderovci zavražděných v Českém Malíně ve Volyni). Pro nás je Bandera, prý národní hrdina Ukrajiny, jak ho nazvali ukrajinští prezidenti Juščenko a Porošenko, masový vrah a válečný zločinec podobně jako A. Hitler nebo A. Eichmann. Jak by se veřejnosti líbilo, kdyby pod jménem těchto válečných zločinců byly pořádány diskotéky např. A. Hitler Party či A. Eichmann Party? České orgány by měly rychle a přísně zasáhnout. Jinak budeme považováni za slabochy a hlupáky.

Středa, 1. března 2023, 13:20Odpovědět

Petr Sovička

Dle PL historiků a institutu paměti národa je Bandera pachatel zločinů proti 1idskosti a gen0cidy:
"Współtworzona przez Banderę frakcja OUN-B ponosi odpowiedzialność za zorganizowane w latach 1943–1944 ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej, którego ofiarą padło około 100 000 osób." (Wikipedia.pl)

Středa, 1. března 2023, 12:29Odpovědět

Petr Sovička

Příští akce Na pivo s Himm1erem?

Středa, 1. března 2023, 12:18Odpovědět

Petr Duba

Jirsa, Jirsa. Dnes to máte za 5. Naučte se historii pořádně. Pro ostatní malá perlička. Německo vyučuje o jednom lapkovi z českých zemí. Je to česká ikona Jan Žižka.

Středa, 1. března 2023, 11:10Odpovědět

Květa Šorsáková

Ok, tak mazání mých příspěvků pokratučuje, takže ne odkaz, ale titulek z Reflexu:pred-krutosti-banderovcu-bledly-i-nemecke-jednotky-ss-presto-je-dnes-stepan-bandera-oslavovan-jako-hrdina-ukrajiny

Úterý, 28. února 2023, 21:46Odpovědět

Martin Jirsa

Bandera není ,,kontroverzní". Je to regulérní zločinec

Úterý, 28. února 2023, 21:08Odpovědět

Martin Konečný

Je dobře že tu živíme ty Ukrajinské ku.. y na úkor důchodců

Úterý, 28. února 2023, 20:59Odpovědět

Honza Dannen

Je to až neuvěřitelny...BANDERA PARTY v Plzni??Ten humusak co vraždil s tou jeho chamradi i lidi v Československu!!Obyčejnej vrah a fašoun tady ta nekompetentni absolutně neschopna vlada v čele se šaškem kteremu nezaleži na ničem než byt u moci protože moc jsou penize.Okamžitě zakazat a zrušit Bandera party!!!

Úterý, 28. února 2023, 20:37Odpovědět

Kubát Miloš

Mě se to líbí, na takovou párty bych šel. Jezdím na Ukrajinu často a místní banderovci jsou úplně v pohodě.

Úterý, 28. února 2023, 20:29Odpovědět

Josef Jakubů

S. Bandera je pro Ukrajince národní hrdina, v koncentráku byl proto, že hlásal samostatnou Ukrajinu, což se Němcům ani trošku nelíbilo, tak ho izolovali v kt, kam ale mohla za ním jezdit manželka. Pustili ho roku 1944. Banderovci ho měli jen jako symbol, řídili se sami. Na Ukrajině má v každé druhé vesnici pomník. Gruzímci mají v každém druhém baráku na zdi obraz J. V. Stalina. A jaký to byl pazdrát.

Úterý, 28. února 2023, 20:06Odpovědět

Luděk Svoboda

To tady chceme mít? Bandera party?To nemáme legální nástroje tomu zabránit?

Úterý, 28. února 2023, 20:05Odpovědět

František Nečas

Návod pro organizátory diskoték pro Čechy. Taky uzavřená komunita.

Úterý, 28. února 2023, 19:19Odpovědět

Pavel Mynář

Vlajky UPA pod kterými se bestiálně a sadisticky vraždilo na Volyni v Polsku i jinde u nás beztrestně vlají na demonstraci a teď ještě Bandera Párty to snad ta naše f vláda nemyslí vážně tohle už je opravdu tzv za červenou čárou to nepřinese nic dobrého vládo konej než bude pozdě

Úterý, 28. února 2023, 17:53Odpovědět

Ukrajinci v Plzni pořádají diskotéku s šokujícím názvem Bandera party, řada lidí to označila za provokaci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.