Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dronaři pomáhají hasičům s lokalizací požárů i s pátráním po pohřešovaných osobách, výjezdů mají čím dál víc

O téměř trojnásobek narostl plzeňským dronařům počet výjezdů na povolání složek integrovaného záchranného systému (IZS). Západočeští průkopníci v oblasti bezpilotních letounů se stali jako první v republice součástí IZS. Asistují například u požárů, kde pomáhají najít skrytá ohniska. Na obloze můžeme drony spatřit i při hromadných akcích. Vzlétávají také na pomoc při pátrání po ztracených osobách nebo mapují oblasti dopravních nehod.

„Oproti předloňskému roku byl v roce 2022 nárůst výjezdů opravdu znatelný, jedná se téměř o trojnásobek akcí, při nichž jsme poskytovali složkám IZS součinnost. Vyjádřeno čísly, jednalo se o 29 vážných dopravních nehod, šest rozsáhlých požárů, 11 pátraní po pohřešovaných osobách a ve 25 případech jsme sloužili jako technická pomoc při monitorování rizikových akcí pro Policii České republiky,“ vyjmenovává ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SIT) Luděk Šantora.

Nejnáročnější bylo podle Šantory období od května do září. Velmi se na tom podepsaly horké dny spojené se suchem, kdy docházelo k řadě požárů v přírodě. Jedním z případů byl červencový požár lesa u Blížejova na Domažlicku. Do boje s plameny vyrazilo 16 jednotek hasičů s téměř 30 kusy techniky. Nad lokalitou shazoval stovky litrů vody také vrtulník z bambi vaku. Situaci opět monitorovali dronaři s pomocí termokamery.

Dalším častým zásahem je asistence u vážných dopravních nehod. Jde o nehody hromadné nebo ty, u nichž se řeší smrtelné zranění. „Policisté nás povolávají skrze operační středisko, přijdeme na místo a začneme snímat zájmové území. Data pak přeneseme do aplikace, v níž si policisté mohou na centimetry přesně měřit a pracovat s různými vrstvami, mohou například zobrazit dopravní značení nebo názvy ulic,“ vysvětlil  Šantora.

Odborníci se snaží také stále nacházet další cesty, jak by se daly drony využít. Nedávno představili prototyp bezpilotního letounu s termokamerou, který dokáže sám lokalizovat ohnisko požáru. Díky své konstrukci unese zhášecí patrony, které by měly velmi pomoci s likvidací ohně.

Unikátní dron by měl pomoci hasičům s požáry v uzavřených prostorech, prototyp testují plzeňští odborníci

Nový bezpilotní letoun s termokamerou dokáže přesně lokalizovat ohnisko požáru. Díky své konstrukci unese zhášecí patrony, které by měly velmi pomoci s likvidací ohně. Tento prototyp chtějí odborníci spolu s hasiči otestovat nejprve v uzavřených...

„Kromě samotného počtu akcí, do kterých vyrážíme, se rozšiřuje i oblast využití dronů. K tomu se snažíme přispívat i my tím, že vyvíjíme ve spolupráci se složkami IZS nové technologické vychytávky. Aktuálně například pracujeme na novém typu zhášecího dronu, s nímž by bylo možné efektivně likvidovat požár v uzavřených prostorech,“ doplnil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

Projekt je v současné době v testovací fázi a odborníky čeká ještě řada nelehkých úkolů. „Jde o prototyp a je nutné podotknout i to, že s ním v současné době není možné létat venku a obecně z dronu nelze nic shazovat. To zakazuje legislativa. Čekají nás proto i jednání na příslušných úřadech. Nyní musíme zjistit, co je a není reálné. Budeme hledat situace, v nichž můžeme tento typ dronu využít,“ uzavřel Daniel Kůs (Piráti), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. Práci odborníků na bezpilotní letouny zastřešuje město, které je také financuje. Složky IZS mohou dronaře využívat bezplatně.

Ohodnoť článek

Foto Správa informačních technologií města Plzně

Štítky Drony SIT, dronaři, technologie, IZS, využití dronů, lokalizace požáru, technologie, Smart Cities

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dronaři pomáhají hasičům s lokalizací požárů i s pátráním po pohřešovaných osobách, výjezdů mají čím dál víc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.