Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové lampy u Boleváku byly trnem v oku pro ekology, svítit proto budou jen ráno a večer

Velké debaty vyvolalo umístění 12 nových lamp podél hráze Velkého boleveckého rybníka. Město si od toho slibovalo větší zabezpečení této hojně navštěvované lokality. Problém se stožáry veřejného osvětlení ale měli ekologové, podle kterých mohlo celonoční svícení negativně ovlivnit zdejší ekosystém. Lampy nyní během noci proto už nebudou svítit na plný výkon, ale jen na 10 procent. Je to zároveň první místo v Plzni, kde se tento princip svícení zavede do praxe.

„Úpravou režimu svícení dochází ke kompromisu, který zohledňuje bezpečnost a potřeby občanů, zároveň je šetrný k přírodnímu prostředí,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN). V době od 22 hodin do 6 hodin se sníží světelný výkon až o 90 procent. Stožáry veřejného osvětlení lemují od konce loňského roku zhruba půlkilometrovou cestu od hráze Velkého boleveckého rybníka k Malému boleveckému rybníku v Plzni.

„Rekreační oblast boleveckých rybníků je celoročně hojně využívaná turisty, běžci i cyklisty. Právě kvůli nim bylo nové osvětlení podél cesty při břehu od hráze Boleváku vybudováno. Vnímali jsme ale podněty ochránců přírody, že celonoční svícení může negativně ovlivnit rovnováhu přírodního prostředí. Proto padlo rozhodnutí lampy nechat svítit jen večer a brzy ráno, naopak v noci je ztlumit na minimum. Nově nastavený režim je tak vstřícný k uživatelům cesty a zároveň šetrnější k okolní přírodě,“ vysvětlil Tolar.

Rezervace divokých exmoorských koní a praturů na Plzeňsku se dočkala rozšíření, brzy ji obohatí další zvířata

Velcí kopytníci v přírodní rezervaci Janovský mokřad mají k dispozici větší výběhy. Původních 11,7 hektarů navýšil Plzeňský kraj o dalších 8,9 hektarů. V mokřadním biotopu žijí menší stáda divokých koní a zpětně šlechtěných praturů. V...

 

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase by se obecně mělo začít více mluvit o tom, jak postupovat s instalací osvětlení s ohledem na přírodu. Rozhodují jsou faktory jako je délka svícení, jeho intenzita i teplota světla, tedy zda se jedná o studené bílé světlo nebo teplé žluté.

„Měli bychom si uvědomit, že příroda není jen tělocvična, ale také cenný ekosystém, který může vydržet zdravý pouze tehdy, když bude mít dobré podmínky. Úprava času a intenzity svícení u Boleváku je prvním důležitým krokem, který byl teď udělán. Bude výborné, jestli se podaří zahájit diskusi, která, doufám, že i ve spolupráci s odbornou a laickou veřejností, v budoucnu nastaví celkový přístup města ke svícení v přírodě blízkých lokalitách, kde se pohybuje hodně lidí,“ podotkl Duras.

„V souladu s městem schválenou koncepcí veřejného osvětlení jsou na Boleváku instalována LED svítidla s teplotou chromatičnosti 2200 kelvinů. Laicky řečeno jde o ‚oranžovější‘ světlo ve srovnání s tím, které je možné pozorovat u LED svítidel na důležitých komunikacích,“ doplnil vedoucí oddělení veřejného osvětlení Správy veřejného statku města Plzně Viktor Lang. Instalace 12 šestimetrových stožárů s 12 svítidly vyšla radnici na 1,7 milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky veřejné osvětlení, Bolevák, Velký bolevecký rybník, ekologie, ochrana přírody, Aleš Tolar, Jindřich Duras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové lampy u Boleváku byly trnem v oku pro ekology, svítit proto budou jen ráno a večer  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.