Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Technologický park TechTower za tři čtvrtě miliardy korun se slavnostně otevře 1. února

Do finále jde projekt plzeňského technologického parku TechTower za tři čtvrtě miliardy korun. Slavnostní otevření je naplánované na 1. února. Prostory o celkové ploše deset tisíc metrů čtverečních se už pomalu plní, své nové působiště v TechToweru najdou inovativní firmy, které budou mít k dispozici řadu moderních technologií.

„Město Plzeň má ambice navazovat na svou významnou průmyslovou tradici a být na špičce technologických inovací, podporovat ty, kdo mají nápady a talent i píli uvést své sny a vize v život. Chceme jim poskytovat tu nejlepší péči, a tím budoucí hvězdy technologických inovací i byznysu udržet v našem regionu. Proto byl TechTower vybudován,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). V prostorách TechTower je mimo jiné k dispozici i vodní nádrž o hloubce deseti metrů, která je určena pro testování podvodních robotů.

„Obsazeno je už téměř osmdesát procent plochy a stále chodí noví zájemci dívat se na zbylá místa a zajímají se o možnosti, které TechTower nabízí. Lidé, kteří tam budou pracovat, využijí nejen architektonicky zajímavé kanceláře a společné prostory, jakou jsou například přednáškové sály, parkovací místa, relaxační prostory, restauraci a podobně, ale mohou také získat pro svou práci prototypové prostory, sdílené dílny či laboratoře s moderním vybavením,“ uvedl Daniel Kůs (Piráti), radní Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

TechTower se vybudoval v areálu bývalého pivovaru Světovar, jenž byl postaven na konci první světové války. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v Rakousku-Uhersku, měl být konkurencí Prazdroji. Ležácké sklepy tohoto pivovaru byly vybudovány z kvalitního železobetonového skeletu s klenbovými skořepinami a cihlovými vyzdívkami. Všech těchto předností využili architekti Tereza Vojtěšková a Milan Varvařovský, kteří jsou autory architektonického řešení TechToweru. Jméno získal technologický park podle 32 metrů vysoké pivovarské věže.

V areálu TechToweru byla už loni v září otevřena rekonstruovaná budova správní vily, která slouží jako mateřská škola. Na projekt za zhruba 720 milionů korun včetně DPH získalo město Plzeň příspěvek z fondů Evropské unie ve výši 181 milionů korun.

Provozování TechTower zajišťuje městská organizace Správa Informačních Technologií města Plzně. Ta se mimo jiné zabývá podporou podnikání a technického vzdělávání prostřednictvím svého SIT Portu, který se do TechToweru přesouvá. Rozběhne zde své aktivity, jako například technologické festivaly, hackathony, startup weekendy, workshopy, konference a řadu dalších zajímavých akcí. Velmi důležitou součástí práce s komunitou mladých talentovaných lidí bude otevření coworkingu v pátém patře budovy.

V kauze Světovar vede město letitý soudní spor     

Kolem TechTower probíhá také letitý soudní spor ohledně nerealizovaného projektu kulturní fabriky a archivu v bývalém plzeňském pivovaru Světovar: Loni uspělo město Plzeň v prvoinstančním řízení. Jde o zaplacení náhrady škody téměř 27 milionů korun, které požaduje město po firmě Obermeyer Helika. Kvůli zásadní chybě projektanta nemohlo město v roce 2014 vybudovat v areálu bývalého pivovaru původně plánované objekty.

Město Plzeň vysoudilo téměř 27 milionů kvůli kontaminovaným izolacím v bývalém pivovaru Světovar

V letitém soudním sporu ohledně nerealizovaného projektu kulturní fabriky a archivu v bývalém plzeňském pivovaru Světovar teď uspělo město Plzeň v prvoinstančním řízení. Jde o zaplacení náhrady škody téměř 27 milionů korun, které požaduje město...

Projekt kulturní fabriky na Světovaru byl jedním z klíčových záměrů Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015. V roce 2014 ho ale překazilo zjištění, že se v něm nachází obrovské množství korkodehetu, který sloužil jako izolace pivovarského objektu. Jedná se o nebezpečnou karcinogenní látku, podle expertů mnohonásobně převyšoval obsah karcinogenních látek v izolaci platné hygienické limity. Jako náhradní řešení pro projekt kulturní fabriky vybralo město doslova za pět minut 12 lokalitu bývalého depa v Doudlevcích, která se následně stala zázemím pro DEPO2015. Následovala také složitá kontaminace objektu Světovaru a potom se pro něj hledalo nové uplatnění.

V souvislosti se Světovarem město Plzeň zažalovalo společnost Obermeyer Helika o náhradu škody. Rozsudkem Krajského soudu v Plzni bylo společnosti uloženo uhradit městu Plzni částku cca 26,7 milionů korun s příslušenstvím. Rozsudek zatím není pravomocný. Jednalo se o náklady, které městu vznikly v souvislosti s tím, že město Plzeň muselo ukončit dané projekty, tedy projekty Archiv Světovar a ‚4x4 Cultural Factory Světovar. Podle vyjádření města se jednalo o chybu projektanta, když nebyly provedeny potřebné průzkumy objektů stavby v dostatečné kvalitě a rozsahu.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky TechTower, areál Světovar, rekonstrukce Světovaru, otevření TechTower

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technologický park TechTower za tři čtvrtě miliardy korun se slavnostně otevře 1. února  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.