Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nákaza ptačí chřipkou se prokázala v další části haly, celkem zplynují 220 tisíc nosnic a zlikvidují miliony vajec

, aktualizováno 3. ledna 2023, 17:06

Situace ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku dosahuje gigantických rozměrů. Veterináři zjistili nákazu ptačí chřipkou i v druhé části zasažené haly. Kvůli tomu dnes začali s likvidací zhruba 220 tisíc slepic. Na místo přijela cisterna s oxidem uhličitým, kterým napouští halu. Likvidace nakažené drůbeže potrvá několik dní. Firma Česká drůbež s.r.o. v Brodu chová ve třech halách rozdělených na poloviny celkem 742 000 nosnic.

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím.  

„Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 i v druhé polovině zasažené haly velkochovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. V ohnisku nákazy se tak nachází zhruba 220 000 nosnic. Budou v souladu s legislativou utraceny. Výsledky průběžně vyšetřované drůbeže ze zbývajících dvou hal jsou zatím negativní,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy SVS Petr Majer

V první části haly utratí přes 100 000 nosnic. Likvidace slepic v druhé polovině haly, kde se virus prokázal dnes, začne ve středu, kdy se také začne usmrcená drůbež odvážet do kafilerie.

Nákazu prokázala laboratoř v pátek, přičemž vysoce patogenní subtyp ptačí chřipky H5N1 je potenciálně přenosný na člověka. Původně mělo být zplynováno 120 tisíc slepic a zklikvidováno 2,5 milionu vajec. Dnes už se hovoří o dvojnásobku, přičemž slepice stále snášejí a vajíček denně přibydou až statisíce. Teď už číslovka dosahuje k šesti milionům. 

Na místě jsou od včerejšího dne připravení také krajští hasiči, kteří připravili techniku na dekontaminaci osob i vybavení. Dnes v dopoledních hodinách hermeticky utěsnili halu a připravili ji na napuštění plynem,„Postavili jsme stany týlového zabezpečení a vytvořili prostor pro štáb velitele zásahu. Dále jsme připravili odpočinkový prostor pro zasahující, prostor pro převlékání z kontaminovaných osobních ochranných pomůcek a podobně,“ popsal uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Oxid uhličitý se nechá v utěsněné hale působit celou noc. Než se jím do potřebné koncentrace zaplní celá polovina rozměrné haly o třech podlažích, potrvá usmrcení drůběže zhruba dvě až čtyři hodiny. „Ráno se otevře a odvětrá a nastoupí pracovníci chovatele a hasiči a postupně budou odvážet do připravených kafilerních kontejnerů utracenou drůbež," informoval ředitel krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý. Utracené slepice se budou odvážet do kafilerie na Klatovsku. Vejce se kromě toho budou likvidovat také ve spalovně v Chotíkově nedaleko Plzně, v Praze, v kafilerii a v bioplynové stanici. 

Likvidace nosnic a vajec potrvá několik dní 

Likvidace bude podle odhadů trvat až do víkendu. Momentálně se snaží firma i veterináři zajistit, aby se nákaza nedostala do dalších dvou sousedních hal. Protor dezinfikují a zatím to vypadá, že ptačí chřipka dál nešíří. 

Richard Bílý předpokládá, že příští týden se bude opakovaným dezinfikováním čistit podestýlka v hale, kde se potvrdila nákaza. Potom bude pokračovat nejméně třítýdenní pozorovací doba bez drůbeže, kdy budou veterináři dělat stěry a odebírat vzorky, aby věděli, že tam již virus není. „Pakliže se nákaza neobjeví v halách jedna a tři, bude asi nebezpečí po třech týdnech zažehnáno a dá se říci, že za měsíc lze uvažovat o tom, že by mohly být nasazeny nové kuřice do haly číslo dva," dodal.

V okolí ohniska nákazy platí mimořádná opatření. Veterináři stanovili ochranné pásmo pro území Brodu nad Tichou, Lomu u Tachova, Týnce u Plané, Ústí nade Mží, Vítkovic u Pavlovic a Vysokého Sedliště. Pásmo dozoru se rozprostírá na podstatně větší ploše. Obce v tomto území mají za úkol připravit pro krajskou veterinární správu soupisy hospodářství, v nichž se chová drůbež. Postarají se o informování veřejnosti, zajistí kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby, do nichž by bylo možné vkládat uhynulé volně žijící ptáky. Chovatelé mají podle opatření pečlivě monitorovat své chovy a veškeré nemoci nebo úhyny okamžitě hlásit na krizovou linku. Samozřejmostí by měla být dezinfekce při příchodu a odchodu z chovů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza ptačí chřipkou se prokázala v další části haly, celkem zplynují 220 tisíc nosnic a zlikvidují miliony vajec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.