Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Veterináři spolu s hasiči začnou dnes s likvidací více než 100 000 slepic z velkochovu, kde je ptačí chřipka

Likvidace desítek tisíc nosnic a 2,5 milionu vajec ze tří hal potrvá ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou až tři dny. Jedná se o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku. V areálu firmy Česká drůbež chovají 742 tisíc zvířat, přičemž se nákaza týká zhruba šestiny z nich. Vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1 je potenciálně přenosná na člověka.

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím.  

„Chovatel ve spolupráci se soukromým veterinárním lékařem nahlásil náhlý zvýšený úhyn drůbeže v jedné ze tří hal. V chovu byla ihned přijata předběžná opatření k zamezení šíření nákazy,“ popisuje mluvčí Státní veterinární správy SVS Petr Majer. Nákaza se na Tachovsku potvrdila v pátek a až do nedělního odpoledne uhynuly zhruba 4000 slepic.

Další tisíce kusů nakažené drůbeže zlikvidují přímo v halách oxidem uhličitým. Na místě jsou již kontejnery na vejce, které by měly postupně odvážet k likvidaci. Odborníci zvažují i jejich možnou likvidaci ve spalovně. Asistovat jim budou také krajští hasiči.

„Na místě máme techniku na dekontaminaci osob, stany týlového zabezpečení, vytvořili jsme prostor pro štáb velitele zásahu, odpočinkový prostor pro zasahující, prostor pro převlékání z kontaminovaných osobních ochranných pomůcek a podobně. Na místě je i speciální kontejner a rám pro dekontaminaci techniky,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Během jednoho až dvou dnů dochází k vysokému úhynu.

Ohnisko na Tachovsku bylo v roce 2022 devatenáctým ohniskem výskytu ptačí chřipky. V celém Česku je od 14. prosince zakázán kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. Chovatelé musejí ptactvo umístit do budov. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) koncem prosince uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři spolu s hasiči začnou dnes s likvidací více než 100 000 slepic z velkochovu, kde je ptačí chřipka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.