Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ohňostroje vážně škodí zvířatům i lidem. Nebezpečný je především ohňostrojový smog plný jedů

Zábavní pyrotechnika je nebezpečná nejen při špatné manipulaci. Její odpálení škodí zvířatům, jimž exploze a záblesky způsobují enormní stres, ale do ovzduší se uvolňují tuny nebezpečných škodlivin, které poté lidé vdechují. Vědci navíc varují, že tyto zdraví ohrožující látky mohou ve vzduchu přetrvat i několik dní a kontaminovat vodu či půdu. Centrální městský obvod dokonce zvažoval, že letos velkolepý ohňostroj neuspořádá. Show pro tisíce lidí ale nakonec dostala přednost.

Nezadržitelně se blíží konec roku, který se každoročně nese v duchu oslav a především velkolepých ohňostrojů. Po celém světě tak v jeden večer vyletí do vzduchu stovky tun výbušnin, které s velkou pompou barevně rozzařují metropole, menší města ale i ty nejzapadlejší vesnice.

Stále častěji a hlasitěji však ve veřejné diskuzi zaznívají argumenty upozorňující na značná rizika, která s pouštěním ohňostrojů přicházejí. A to nejen s ohledem ke zvířatům, jimž zábavní pyrotechnika způsobuje ohromný stres. Nejen ochránci přírody, ale i vědci upozorňují na to, že velice negativní dopad mají ohňostroje také na zdraví lidí.

„Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ zmiňuje Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR.

Tuny jedu ve vzduchu

Vědec situaci přirovnává dokonce k úniku nebezpečných látek z některé z továren či chemiček. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí,“ poukazuje Klusoň.

Z dat, která mají čeští vědci k dispozici, vyplývá, že při novoročních oslavách se každoročně do ovzduší uvolní přibližně 12,5 tun hořčíku, 0,8 tuny titanu a 1,2 tuny rubidia. Tím ale výčet zdaleka nekončí. Například baria, které se používá k dosažení zelené barvy, se do vzduchu dostane více než deset tun. Další tunu pak představuje stroncium potřebné pro dosažení červené barvy a pět set kilogramů mědi, jež má na svědomí modré efekty.

Ve výbušninách jsou v menším množství přítomné ale i další nebezpečné látky jako například červený fosfor, síra či práškový zinek. Při výbuších se okolní vzduch doslova zahltí jedovatými látkami, které jsou po vdechnutí pro člověka velmi nebezpečné. „Množství baria se oproti běžnému pozadí v ovzduší během pětačtyřicetiminutového ohňostroje zvyšuje za nepříznivých povětrnostních podmínek až 580krát. U mědi bývají tyto hodnoty poněkud nižší, zvýšení bývá 70 až 80násobné, stejně jako u stroncia a rubidia,“ upřesňuje Klusoň. Takové znečištění ve vzduchu poté přetrvává v závislosti na klimatických podmínkách i řadu dní.

Podceňování zdravotních rizik a hrozba pro zvířata

Podle vědců však uvolněné chemikálie z krajiny zcela nezmizí a přetrvávají v přírodě i nadále, například ve vodě či půdě. „Sloučeniny uvolněné při explozi rakety postupují dále do životního prostředí, dostávají se do vody a půdy a mohou vstupovat do potravních řetězců. Nutno zdůraznit, že bez ohňostrojů by se řada zmíněných prvků v měřitelném množství v životním prostředí vůbec nevyskytovala,“ naznačuje ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd ČR Martin Pivonkovský a poukazuje i na to, že v mnoha případech se jedná o ilegálně zakoupenou pyrotechniku, v níž se často vyskytují v Evropské unii přímo zakázané látky.

Zvýšení u olova v ovzduší bývá až šedesátinásobné oproti běžnému stavu. Tato skutečnost ukazuje právě na velký podíl nelegální pyrotechniky na evropském trhu,“ dodává Pivonskovský s tím, že tato problematika je v Česku i v Evropské unii velmi podceňovaná. Chybí podle něj podrobnější monitoring i osvěta společnosti, navíc jsou při oslavách jedovatým a karcinogenním látkám běžně vystavovány děti.

Oproti dopadům na lidské zdraví je častěji diskutovaným tématem velká míra stresu, jež ohňostroje způsobují zvířatům. Asi nejlépe to znají chovatelé domácích mazlíčků, kteří jsou na rány a záblesky z explozí vysoce senzitivní. Není ojedinělé, že ohňostroje mohou například u psů způsobovat epileptické záchvaty. Nebezpečí nicméně výbuchy představují i pro volně žijící zvířata.

Plzeň od ohňostroje ani letos neupustila

Nejen o silvestrovské půlnoci bude v centru Plzně živo. Centrální městský obvod plánuje na první den roku 2023 ohňostroj. Odstartuje v 18 hodin. Radnice nicméně přiznala, že zvažovala jeho zrušení.

„Uvědomujeme si, že pro zvířata, ať už ta domácí nebo volně žijící v přírodě, znamená ohňostroj obrovský strach a stres. Protože se ale jedná o velmi oblíbenou akci, na kterou se přichází podívat zpravidla sedm až deset tisíc lidí, rozhodli jsem se ho i tentokrát uspořádat,“ uvedla mluvčí třetího městského obvodu Michaela Adámková.

Dále uvedla, že i podle ochránců zvířat je jeden velký ohňostroj v centru města lepší, než stovky malých na různých místech a v různých časech. „Přimlouváme se proto za zvířátka, aby obyvatelé neodpalovali vlastní rachejtle a pokud to k oslavě potřebují, přišli si užít vstup do roku 2023 společně,“ dodala mluvčí. Jestli lidé tyto výzvy vyslyší je ovšem otázkou. Na mnoha lokalitách je slyšet rány z petard už několik dní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Říský

Štítky ohňostroje, nebezpečné látky, životní prostředí, akademie věd, vědci, konec roku, novoroční ohňostroj, smog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohňostroje vážně škodí zvířatům i lidem. Nebezpečný je především ohňostrojový smog plný jedů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.