Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hrozí rozvodnění šumavských řek, naopak problémy s ledovkou díky oblevě mizí

V Plzeňském kraji už nejsou problémy s mrznoucím deštěm a ledovkou na silnicích a chodnících. Trvaly několik dnů a úrazové ambulance v celém regionu byly plné lidí, kteří na upadli na kluzkém povrchu. Teploty stoupají a ve všech okresech jsou několik stupňů nad nulou. Meteorologové v souvislosti s oblevou naopak varují, že se na Šumavě mohou zvednout hladiny řek.

„Sypače ještě v noci vyjížděly na Tachovsku na Bezdružicko a Broumovsko, kde namrzaly vozovky třetí třídy, hlavně v údolích s vodním tokem a krytých lesy. Byly tam tři auta v příkopě. Teď už je to tam v pořádku," řek dispečer krajských silničářů Daniel Žižka. l na pokyny dispečerů autobusů a policie vyjížděli silničáři ještě brzy ráno na kluzké nebo namrzající vozovky na Klatovsku, Rokycansku a jihu Plzeňska.

„Teď už by měl být klid," dodal Žižka. Teploty už jsou všude nad nulou a podle meteorologů dále porostou.

„Těsně před Vánoci do Česka dorazila obleva. Sníh v nížinách mizí, taje i na horách. K tomu by mělo i občas pršet. Kombinace tání sněhu, deště a také silnějšího větru bude zvedat hladiny řek zejména na Šumavě. Dneska během dne není vyloučeno vydání výstrahy před možným dosažením stupňů povodňové aktivity v příštích dnech, a to hlavně na řekách, které odvodňují právě Šumavu," varuje Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů může v následujících dvou dnech napršet na Šumavě i 60 milimetrů strážek. „Štědrý den pak i podle nejnovějších předpokladů doprovodí vysoké teploty, často i kolem 10 stupňů Celsia," dodávají. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky obleva, počasí, předpověď, povodně, rozvodnění řek, Vánoce, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozí rozvodnění šumavských řek, naopak problémy s ledovkou díky oblevě mizí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.