Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči testovali na sídlišti průjezdnost ulic pro jejich těžkou požární techniku, výsledek je nepotěšil

Požár, únik plynu nebo evakuace osob z objektu jsou situace, kdy rozhoduje doslova každá vteřina. Hasiči musí čelit obrovskému tlaku, a proto je velmi frustrující, když se kvůli bezohledným řidičům nemohou rychle dostat na místo zásahu. Velký problém nastává na sídlištích, kde musí popojíždět po metrech a kličkovat mezi překážejícími osobáky. Přitom stačí pouhé tři metry, aby mohla požární technika bezpečně projet. Tentokrát testovali hasiči průjezdnost ulic v Rokycanech. Místní je ale příliš nepotěšili.

„Notnou dávku slovní pyrotechniky musela zachytit kabina automobilového žebříku z rokycanské stanice. Kolegové se totiž rozhodli prověřit průjezdnost ulic v Rokycanech. Naše technika potřebuje k průjezdu alespoň tři metry. To je minimální prostor, jímž můžeme bezpečně projet,“ upozorňuje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Jenže právě na zalidněných sídlištích nastává problém. Řidiči, kteří už tak nemají kde parkovat, mnohdy odstaví své vozy kamkoli to jen jde a nad uličkou pro hasiče už nepřemýšlí. Tím ale porušuje zákon o provozu na pozemních komunikacích, který stanovuje řidičům povinnost, že musí při stání zachovat alespoň jeden průjezdný pruh o šířce minimálně tři metry.

„My chápeme, že urbanisté v dobách, kdy navrhovali sídliště, nepočítali s tím, že bude tolik osobních vozidel. Jenže my ony tři metry prostě potřebujeme, abychom mohli občanům v nouzi pomoci včas. Čím dříve se dostaneme na místo zásahu, tím je větší pravděpodobnost záchrany životů a zdraví, nebo snížení následků událostí, ke kterým vyjíždíme,“ upozorňuje Poncar s tím, že podobné případy evidují nejen v Rokycanech, ale také v Plzni, Klatovech či v Tachově.

Za špatné parkování rozdávají policisté blokové pokuty. Hasiči ale mnohdy nemají čas volat na místo policii a musí si poradit jinak. Někdy musí kličkovat, jindy překážející vůz posunou vlastními silami stranou. Na nově budovaných sídlištích už se na potřebný prostor pro průjezd hasičské techniky myslí. Stejně je to i například s umístěním hydrantů, které jsou vyvedeny v místech, kde se zaparkovat nedá.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky hasiči, průjezdné ulice, hasičská technika, Rokycany, sídliště, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči testovali na sídlišti průjezdnost ulic pro jejich těžkou požární techniku, výsledek je nepotěšil  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.