Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hangár 3 v Líních se otevřel veřejnosti, v letošním roce naposledy

Milovníci historických letadel zaplnili Letecké muzeum a vzdělávací centrum Hangár 3 v Plzni Líních. Konal se tu letošní poslední Den otevřeného hangáru, teď se jeho vrata na delší dobu zavřou. Členové spolku Classic Trainers doufají, že ne navždy.

Dny otevřeného Hangáru 3 pořádají členové spolku většinou jen na jaře a na podzim. Kvůli zvýšené poptávce veřejnosti ale přivítali zájemce o létající stroje ještě jednou, v předvánoční atmosféře.

„Dostali jsme na poslední chvíli nápad, že bychom to letošní poslední otevření pojali trochu adventně. Takže děti se zabaví s Mikulášem a čertem a nechybí ani ozdobený stromeček,“ říká Adolf Valášek, pilot a člen organizace Classic Trainers.

Návštěvníci si mohli prohlédnout exponáty se kterými piloti jinak běžně létají, až na jeden rozebraný stroj jsou totiž všechna letadla v hangáru provozuschopná. „Vzácné jsou všechny zdejší kousky, největší popularitě se ale těší žlutý Stearman, dvojplošník z roku 1943, to je krasavec. Úžasný je také Harvard z roku 43 a samozřejmě Stinson. Ty létají pouze dva v Evropě, jeden ve vojenském provedení v Belgii, který je navíc přestavěný, ale tady máme originál,“ může se pochlubit Adolf Valášek.

Dodává, že zájem veřejnosti je velký nejen kvůli muzeu samotnému, ale i vzhledem k současnému dění okolo letiště v Líních v souvislosti s možnou stavbou takzvané gigafactory.

Konec Líní by znamenal náš zánik, říkají členové Classic Trainers, kteří pečují o historické skvosty i muzeum

Velké obavy panují mezi provozovateli leteckých škol i dalších firem působících na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Jinak tomu není ani u spolku Classic Trainers, který má ve svém hangáru devět letounů, přičemž nejstarší je z roku...

„Přišel jsem se podívat s rodinou, protože jsme zde ještě nebyli a obávám se, že vzhledem k tomu, co se nyní děje, se už do hangáru v budoucnu nedostaneme. Doufám, že se to nestane, byla by to strašná škoda, ty stroje jsou nádherné,“ svěřil se jeden z návštěvníků.

V to věří i členové organizace, celá záležitost okolo gigafactory jim navíc připadá poněkud zvláštní. „Zatím jsme neslyšeli jediný rozumný důvod, proč musí stát zrovna tady, nechápeme, proč se musí začít bourat plocha, takže to vypadá, že nejde ani o to, jestli tady bude stát právě gigafactory. V Žatci zbourali dráhu a když tam letíte, tak okolí je zastavěné, ale dráha, která musela být zbouraná jako první, je dodnes nezastavěná,“ srovnává Valášek a obává se, aby stejný případ nenastal i v Líních.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky letiště, Líně, hangár, letadla, Classic Trainers, muzeum, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hangár 3 v Líních se otevřel veřejnosti, v letošním roce naposledy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.