Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kostní dřeň daroval v Plzni 900. dárce, krvetvorné buňky pomohou nemocnému muži v zahraničí

Jubilejním devítistým dárcem registrovaným v Českém národním registru dárců dřeně (ČNRDD) je jednadvacetiletý policista Vojtěch Bittner. Do Plzně přijel až z Ostravy. Odběr podstoupil pomocí takzvané separace z krve na speciálním přístroji. Tato procedura trvá v průměru čtyři hodiny. Registr kostní dřeně nepomáhá jen pacientům v Česku, ale po celém světě. Právě krvetvorné buňky mladého policisty pomohou nemocnému muži v zahraničí.

Český národní registr dárců dřeně disponuje aktuálně 112 754 zaregistrovanými dobrovolníky, ve světě jich pak je celkem 40 384 524. Registry po celém světě jsou propojeny a úzce spolupracují. Pro zhruba každého čtvrtého pacienta se vhodného dárce najít nepodaří nebo se nalezne příliš pozdě.

„Do registru jsem se přihlásil hned v osmnácti letech. Vnitřně cítím, že heslo pomáhat a chránit pro mě platí i v osobním životě, a proto darovat, když mohu a mám štěstí, že jsem zdráv, je pro mě naprosto přirozené. Ničeho jsem se předem nebál, načetl jsem si vyprávění jiných dárců, takže nebylo proč,“ popisuje Vojtěch Bittner, který pracuje v Oddělení hlídkové služby Ostrava.  

Najít shodného dárce s pacientem je velmi obtížné a někdy trvá i pět až deset let. Většině potencionálních dárců ale telefon nezazvoní nikdy. „Shodu s pacienty najdeme jen asi u jednoho procenta ze všech zaregistrovaných, a právě proto potřebujeme databázi dobrovolníků co nejširší,“ vysvětluje vedoucí lékařka koordinačního centra registru Jana Navrátilová

Vojtěch Bittner daroval své krvetvorné buňky pomocí takzvané separace z krve, tedy metodou podobnou darovaní plazmy. „Cítil jsem se dobře, nic mě nebolelo, jen ke konci mě začaly brnět prsty u rukou. Ale to je maličkost oproti tomu, že můžu někomu zachránit život. Během separace jsem sledoval televizi a povídal si se sestřičkami. Vím, že moje krvetvorné buňky právě teď míří někam do zahraničí, aby pomohly neznámému muži,“ popisuje Bittner.

Plzeňská fakultní nemocnice provedla loni 150 transplantací krvetvorných buněk, nejvíc v republice

Fakultní nemocnice v Plzni si opět připsala rekord v počtu transplantací krvetvorných buněk. Zdejší hematologicko-onkologické oddělení je od roku 2018 největším zařízením svého druhu v Česku. Až dvě třetiny všech nepříbuzenských transplantací...

 

Kostní dřeň lze darovat dvěma způsoby     

Odběr krvetvorných buněk se provádí dvěma způsoby. Jedním je už zmíněná separace, která probíhá bez narkózy na speciálním přístroji. Druhou metodou je odsátí dřeně jehlou z kosti pánevní. Tento zákrok už se provádí pod narkózou. Rozhodnutí je vždy na dárci.

„V současné době převažuje darování pomocí separace. Téměř nikdo ale po odběru zvolený způsob neřeší, dárci většinou říkají, že pocit, že právě díky nim dostane jiný člověk šanci na život, je k nezaplacení,“ doplňuje Navrátilová.

Vstoupit do registru dárců kostní dřeně lze na více než 50 místech po celé ČR, jejich seznam a veškeré informace naleznete na webových stránkách kostnidren.cz.

Ohodnoť článek

Foto Český národní registr dárců dřeně

Štítky Český národní registr dárců dřeně, krvetvorné buňky, kostní dřeň, FN Plzeň, leukémie, Plzeň, pacient, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostní dřeň daroval v Plzni 900. dárce, krvetvorné buňky pomohou nemocnému muži v zahraničí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.