Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Etická komise Západočeské univerzity prověřuje několik podnětů týkajících se sexuálního obtěžování

Několik podnětů zaměstnanců a studentů o porušení etických standardů Západočeské univerzity (ZČU) prověřuje etická komise univerzity. Standardy etického jednání vymezuje etický kodex ZČU, který je závazný pro všechny zaměstnankyně a zaměstnance a všechny studentky a studenty plzeňské univerzity. Novinářům to řekla mluvčí univerzity v souvislosti s pátým výročím kampaně MeToo proti sexuálnímu obtěžování, která začala před pěti lety po kauze bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina.

Kampaň MeToo začala v říjnu 2017 v USA po vypuknutí skandálu kolem bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina. Předloni v březnu ho soud poslal na 23 let do vězení, byl uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Kampaň MeToo později dostihla i řadu dalších slavných lidí.

„Domnívám se, že hnutí ovlivnilo citlivost celé společnosti, včetně univerzitního prostředí, na téma sexuálního obtěžování a násilí. Poslední roky se mu na vysokých školách věnuje víc pozornosti jak v oblasti prevence, tak řešení takových případů. Je velmi důležité, že se vysoké školy snaží vytvářet prostředí a podmínky pro to, aby se oběti nebo svědci sexuálního obtěžování či násilí nebáli na tyto případy upozornit," řekl šéf etické komise Petr Jurek.

ZČU vydala etický kodex na konci roku 2018. V roce 2020 pak byla pro zatraktivnění a zvýšení povědomí o jeho obsahu popularizační kampaň na webu a sociálních sítích. „Právě snaha zvýšit povědomí o zásadách etického chování a o fungování komise jsou jedním z preventivních opatření, která mají přispět k bezpečí všech členů akademické obce," uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará. Počet nahlášených podnětů je podle ní "v řádu jednotek".

Celé znění kodexu, aktualizovaného letos v lednu, je na webu a v tištěné podobě v české i anglické verzi v atraktivním grafickém zpracování v budovách fakult a pracovišť ZČU. „Podněty, jimiž chtějí zaměstnanci a studenti ZČU upozornit na porušení etických standardů na ZČU, přijímá a řeší etická komise, kterou lze konatktovat e-mailem: etikom@rek.zcu.cz," řekla mluvčí.

Podněty lze podat i anonymně

Dalším z opatření, která mají vést ke snížení rizika neetického či protiprávního jednání, je podle ní letos zavedený program ochrany oznamovatelů. Umožňuje anonymně oznamovat porušení právních předpisů. Podnět lze podat prostřednictvím aplikace BDO Ethics Hotline, žádné informace, které by mohly vést k vypátrání uživatele, nejsou ukládány. Další způsob podání je poštou na adresu ZČU. Oznamující musí označit obálku slovy "neotvírat – whistleblowing". „Tato 'etická linka' je určena především těm, kteří si nejsou jistí, zda anebo jak neetické jednání oznámit. Koordinátor šetření vždy dbá na zachování důvěrnosti identity oznamovatele," dodala mluvčí.

Každé oznámení je prošetřeno, a je-li to nutné, jsou přijata opatření k nápravě. Koordinátor musí posoudit důvodnost oznámení a písemně vyrozumět oznamovatele o výsledcích šetření do 30 dnů. Ve složitých případech lze lhůtu prodloužit až o 60 dnů. Na ZČU dále funguje pro studenty informační a poradenské centrum IPC. Poskytuje studijní, psychologické, právní a sociální poradenství.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky MeeToo, sexuální obtěžování, etický kodex, etická komuse, ZČU, Západočeská univerzita v Plzni, univerzita, Harvey Weinstein, hnutí Me Too, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Etická komise Západočeské univerzity prověřuje několik podnětů týkajících se sexuálního obtěžování  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.