Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Noví zastupitelé se v Plzni sejdou koncem října, jednotlivé gesce ještě nejsou rozdané

V Plzni se sejde ustavující nové zastupitelstvo vzešlé z komunálních voleb mezi 17. až 22. říjnem. Po dohodě se současným vedením města o tom informoval Roman Zarzycký (ANO), dosavadní první náměstek primátora a ekonomický náměstek hejtmana. ANO, které skončilo po komunálních volbách těsně za koalicí Spolu, se už o víkendu dohodlo na nové vládě ve městě, kterou budou tvořit ANO, Piráti, STAN a PRO Plzeň. Dohromady obsadí 28 křesel v 47členném městském zastupitelstvu.

„Sešel jsem se s Pavlem Šindelářem (současným primátorem za ODS) a musím pochválit, že jsme si vzájemně pogratulovali k výsledkům voleb. On je jediným, který může svolat ustavující zastupitelstvo. Ujistil mě, že ho svolá bez prodlev, jakmile uplynou zákonné lhůty. Pokud nebudou odvolání, tak je možné svolat zastupitelstvo mezi 17. až 22. říjnem," uvedl Zarzycký.

Nově utvořená koalice už neshání další podporu, ale objevují se další individuální podporovatelé. „Příkladem je třeba rozpadlé Spolu ve třech obvodech. V Plzni 3 vznikla koalice s naším lídrem, kde TOP 09 odešla od Spolu. V Plzni 1 bude pravděpodobnou starostkou naše Ivana Bubeníčková, a je to bez Spolu, nicméně Spolu se tam teď pere o kontrolní výbor a předbíhá se samostatně KDU-ČSL a samostatně ODS. A na obvodu Plzeň 4 vznikla koalice ANO a samotné ODS," popisuej Zarzycký. Pro něj je tím Spolu po fragmentaci méně předvídatelné než dříve. „Jednotlivci za námi (zástupci ANO) různě přicházejí a říkají, že by rádi mluvili o spolupracích na konkrétních výborech nebo zapojeních," podotkl.

Volební veletoče v Plzni rozčílily šéfy stran i voliče, bleskově domluvená koalice nevydržela ani 24 hodin

Žádné porevoluční vedení města Plzně zatím nevyvolalo po komunálních volbách takové pozdvižení, jaké se podařilo vzbudit bleskově vytvořené čtyřkoalici, ve které se spojilo ANO, Piráti, STAN a nově také PRO Plzeň. V původní koalici ohlášené jen...

 

Podle něj má současná čtyřkoalice podepsané platné memorandum z neděle. Na otázku, zda by mezi sebe přijala další subjekt, uvedl: „Podali jsme si ruce a za mě je to akt, který je platný a já nemám důvod v něm kličkovat. Nesháním žádné jiné podpory," řekl Zarzycký.

Rozdělení gescí mezi čtyři strany a hnutí je zatím podle něj jasné jenom v tom, že Zarzycký bude primátorem a lídr Pirátů Pavel Bosák prvním náměstkem a předpokládá, že dalším náměstkem bude Aleš Tolar, lídr STAN. „Gesce jsou otázkou minimálně jednoho týdne, aby to dávalo strukturálně smysl i v rámci řízení úřadu," řekl. Podle informací ČTK vznesl Bosák požadavek, že by chtěl být technickým náměstkem primátora, což je "silový" post lídra městských investic, ale zájem o něj má také další koaliční uskupení. Zarzycký odmítl, že by už bylo něco takového domluvené, o tomto postu se bude teprve hovořit. Neřekl také, jestli bude "jenom" primátorem, nebo si vezme pod sebe nějaký resort. Plzeňské Drbně Zarzycký v sobotu potvrdil, že pokud se stane promátorem, vzdá se postu náměstska hejtmana. 

VOLBY 2022: Lídr ANO se dnes vzdal podpory dvou zastupitelů za SPD, nahradí je hnutí PRO Plzeň

Neuplynulo ani 24 hodin od oznámení nově domluvené koalice a všechno je zase jinak. Bleskově po skončení sčítání hlasů oznámili lídři ANO, STAN a Pirátů, že společně podepsali memorandum o spolupráci a převahu v zastupitelstvu jim měli zařídit...

 

Čtyřkoalice od pondělí uvažuje o tom, že by podepsala koaliční smlouvu. „Chtěli bychom občanům ukázat konkrétní kroky a konkrétní resorty ve smluvním závazku. Předpokládám, že během dvou tří týdnů, aby to bylo před zastupitelstvem, bychom podepsali podobu nějaké koaliční smlouvy, byť ne tak strukturálně složité, jako byla v nynější koalici, a tím bychom měli do zastupitelstva jasnou deklaraci o programovém průniku, potažmo i o kompetenčním rozdělení," uvedl Zarzycký. Všechny strany se dohodly, že se o to pokusí.

„Žádné personální čistsky se konat nebudou." 

Zarzycký odmítl, že by na magistrátu docházelo k personálním čistkám. „Mým cílem není ty lidi personálně destabilizovat. Úřad vždy fungoval personálně kvalitně a není třeba do toho personálně zasahovat," řekl. Dál je to podle něj na nových šéfech resortů. „Ale určitě nejdeme dělat žádnou revoluci. Jsme tu (ANO) tradičním partnerem, čtyři roky v koalici, ty lidi znám a vážím si jich," dodal.

Volby v Plzni vyhrála koalice Spolu s 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň s pěti mandáty, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele má také STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty, která bude nově se Spolu v opozici.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, ustanovující zastupitelstvo, Roman Zarzycký, Pavel Bosák, Aleš Tolar, Plzeň, ANO 2011, koalice, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, ODS, primátor, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noví zastupitelé se v Plzni sejdou koncem října, jednotlivé gesce ještě nejsou rozdané  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.