Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Malá přírodní rezervace nepřestává překvapovat, odborníci tam objevili kriticky ohrožené druhy

Přírodní rezervace Ostrůvek v oblasti Českého lesa bývá často opomíjená. Jedná se o těžko přístupné a neprozkoumané území. Také to je důvod, proč přírodovědce nepřestává překvapovat. Během posledního bádání objevili 90 druhů lišejníků a dva vzácné brouky. Oblast je unikátní především tím, že tam nemůže probíhat těžba dřeva, a tak se les přirozeně vyvíjí.

„Ojedinělá lokalita se zachovala hlavně proto, že podmáčený terén znemožnil těžbu a odvoz dřeva. Les uvnitř rezervace je dnes ponechán přirozenému vývoji. Režim péče s přirozeným procesem obnovy lesa a dostatkem mrtvého dřeva by měl být nadále zárukou zachování přirozeného stavu území, a tím i vzácných druhů,“ vysvětluje Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

O objev se postaral odborník na lišejníky (lichenolog) ze Západočeského muzea v Plzni, když odevzdal výsledky svého průzkumu. Na území rezervace na Tachovsku se mu podařilo narazit například na kryptovku Gyalecta ophiospora, což je druh dosud republice neuváděný. V koruně buku se zalíbilo houboplodce krvavějící, jenž se přirozeně vyskytuje v horských lesích. Staré smrky a jedle zase obrůstá papršlice bělohlavá.

 „Téměř čtvrtina zde nalezených druhů lišejníků patří na červený seznam do různých kategorií ohrožení. Území rezervace Ostrůvek má skutečný pralesovitý charakter a je klíčovým útočištěm původních lišejníků Českého lesa,“ shrnul odborník Ondřej Peksa.

Rezervace ale přinesla také překvapení z říše hmyzu. Entomolog Zdeněk Papoušek objevil malou, ale stabilní populaci ohroženého střevlíka Ullrichova poddruhu rhilensis, jehož areál rozšíření zahrnuje Balkán, Maďarsko, Rakousko a právě Tachovsko v Českém lese.

„Podobně nečekaný a neméně potěšující byl nález chladnomilné mandelinky Cryptocephallus pallifrons, která poslední dobou z neznámých důvodů mizí napříč evropským kontinentem,“ doplnila Blažková.  Bohatství místní flóry lišejníků a fauny bezobratlých je díky mrtvému tlejícímu dřevu v různé fázi rozkladu. Na mrtvém dřevě existenčně závisí brouci příznačně pojmenovaní dřevomilové. Z jejich zástupců tam entomolog našel i kriticky ohrožené druhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Juráková

Štítky Český les, příroda, rezervace, objev, entomolog, Tachovsko, AOPK, lišejník, dřevo, přírodní rezervace, les, Ostrůvek, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, okres Tachov, Západočeské muzeum v Plzni, Zdeněk Papoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá přírodní rezervace nepřestává překvapovat, odborníci tam objevili kriticky ohrožené druhy  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.