Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na pořádek v Tachově dohlíží asistenti prevence kriminality, obyvatelé si to pochvalují

Kromě městských policistů dohlíží na klid a pořádek v jedenáctitisícovém Tachově také asistenti prevence kriminality, které město poprvé nasadilo do ulic na začátku září. Jejich přítomnost si lidé pochvalují. Pěší hlídky v černých uniformách s reflexními prvky dohlíží například u přechodů nedaleko škol, kontrolují dětská hřiště, chatové oblasti a v neposlední řadě se zaměřují také na lokality, kde lidé v rozporu s městskou vyhláškou popíjejí alkohol.

Asistenty prevence kriminality můžete v ulicích Tachova potkávat od letošního září. Zatím se jedná o pilotní projekt, který potrvá do konce roku. Pak se uvidí, zda na něj město naváže. Lidé si ale zavedení těchto pěších hlídek pochvalují. „Je to skvělé. Už je to, že jsou hlídky ráno před školou je fajn,“ kvituje například paní Marie. „Už jsem je potkala. Pozdravili a usmívali se. Je to dobře a potřeba, abychom se tady cítili bezpečně,“ doplnila ji další diskutující. 

Náplní práce asistentů prevence kriminality je zejména dohled na veřejný pořádek, bezpečnost dětí na přechodech pro chodce, na dodržování obecně závazných vyhlášek, čistoty v obci, kontrolu dodržování zákazu podávání alkoholu nezletilým a upozornění na protiprávní jednání. Pokud hlídka zaznamená porušení zákona či zjistí nějaké závady, kontaktuje klídku městské policie případně odpovědného pracovníka úřadu.

V červeně vyznačených lokalitách zakazuje vyhláška pití alkoholu na večejnosti. 

Obecně závazná vyhláška o zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných omamných a psychotropních látek na veřejných prostranstvích platí v Tachově od letošního května. Zahrnuje zejména oblast centra města, okolí obchodu Centrum na sídlišti Východ i okolí prodejny Penny Market. Na dodržování vyhlášky dohlíží městská policie a nyní i asistenti prevence kriminality.

„V posledních dnech při kontrole dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů na místech vyhláškou určených došlo z důvodu agresivity pod vlivem alkoholu k převozu dvou osob na protialkoholní záchytnou stanici. Strážníci tuto zákonnou možnost samozřejmě budou využívat i nadále, včetně ukládání sankcí za přestupky v této oblasti,“ uvedlo město na svých webových stránkách s tím, že mzdové náklady asistentů prevence kriminality jsou v tomto roce plně hrazeny z dotace ministerstva vnitra ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Tachov

Štítky asistenti prevence kriminalisty, bezpečnost ve městě, bezpečnost v Tachově, bezalkoholové zóny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pořádek v Tachově dohlíží asistenti prevence kriminality, obyvatelé si to pochvalují  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.