Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ptačí chřipka se opět vrátila na Tachovsko, laboratoř potvrdila nákazu v malochovu v Souměři

V malochovu v Souměři na Tachovsku se objevilo ohnisko ptačí chřipky subtypu H5N1. Chovatel oznámil krajské veterinární správě postupný úhyn pěti z 18 chovaných slepic. Virus ptačí chřipky následně potvrdily laboratorní testy. Zbývající slepice veterináři utratí. Je to letošní třinácté ohnisko ptačí chřipky v Česku, které leží jen několik málo kilometrů od velkochovu v Brodu nad Tichou, kde museli usmrtit bezmála 750 tisíc nosnic.

Virus ptačí chřipky se v českém chovu poprvé objevil v červnu 2007. Případ z Brodu nad Tichou se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

Souměř, která je součástí městyse Stráž, leží zhruba 20 kilometrů od Brodu nad Tichou, kde se na konci prosince potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR. Ve třech halách bylo 742 000 nosnic, část z nich uhynula v důsledku nákazy, část hasiči s veterináři utratili. Likvidace drůbeže a milionů trvala zhruba dva týdny. V současné době prochází celý areál chovu kompletním čištěním a opakovanou dezinfekcí. Podle veterinářů nově zjištěné ohnisko v Souměři s ohniskem v Brodu nesouvisí.

„Na hospodářství v Souměři byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Okolo ohniska budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána přijatá mimořádná veterinární opatření," dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Státní veterinární správa zakázala kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince v Česku venkovní chov drůbeže. V ČR se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy.

Z velkochovu drůbeže zasaženého ptačí chřipkou odvezli do kafilerie 1000 tun drůbeže a sedm milionů vajec

Z drůbežárny v Brodu nad Tichou na Tachovsku bylo kvůli výskytu ptačí chřipky vyklizeno a odvezeno do kafilerie zhruba 1000 tun drůbeže, objem se může ještě dodatečně zpřesnit. V asanačním podniku, ve dvou spalovnách a v bioplynové stanici...

 

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím. Přenos nemoci konzumací drůbežích produktů nikdy nebyl potvrzen.

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Tachovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka se opět vrátila na Tachovsko, laboratoř potvrdila nákazu v malochovu v Souměři  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.