Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Tachově se na koalici dohodla vítězná sdružení Volím Tachov a Za lepší Tachov

V Tachově se na budoucí spolupráci ve vedení města dohodla dvě vítězná sdružení Volím Tachov a Za lepší Tachov. Sdružení nezávislých kandidátů Volím Tachov volby vyhrálo se ziskem deseti z 21 míst v zastupitelstvu, uskupení Za lepší Tachov, které je spojením ČSSD s nezávislými kandidáty, má šest mandátů.

Starostou by se měl stát lídr vítězného uskupení Petr Vrána, prvním místostarostou Jan Straka (ČSSD) se sdružení Za lepší Tachov a druhou místostarostkou Vendula Machová (Volím Tachov). Sdružení dosavadního starosty Ladislava Macáka zřejmě skončí v opozici, Macák se do zastupitelstva vůbec nedostal.

Zástupci Volím Tachov se sešli s představiteli všech ostatních zvolených stran. V Tachově uspěli ještě Patrioti Tachova současného starosty Macáka se třemi mandáty a Idealisté se dvěma zastupiteli. „Volím Tachov je otevřené ke spolupráci se všemi stranami, které zasednou do budoucího městského zastupitelstva. Při sestavování radnice nicméně musíme respektovat to, jaké karty rozdali voliči. Ti nám všem dali celkem jasně najevo, koho si ve vedení Tachova přejí,“ řekl  lídr vítězného uskupení Petr Vrána. Spojení se sdružením Za lepší Tachov podle něj odráží vůli voličů - obě sdružení dostala v součtu téměř 75 procent hlasů. Shodují se i v programu.

Strany se dohodly na sepsání koaliční smlouvy s programovými prioritami, na kterých budou spolupracovat. „Náš budoucí koaliční partner s námi má velkou programovou shodu a má chuť na radnici pracovat obdobným způsobem jako my. Na příštím jednání si musíme doladit gesce jednotlivých radních, komise a výbory, to už by ale nemělo v žádném případě ohrozit naši budoucí spolupráci," uvedl Vrána, který byl od roku 2017 zhruba dva roky tachovským místostarostou.

Ve stejném období byl místostarostou i lídr sdružení Za lepší Tachov Straka. „Jsem rád, že do nejistých časů město vstoupí vedené radniční koalicí s jasnou většinou 16 hlasů, která reflektuje výsledek voleb a chuť Tachováků po změně," řekl Jan Straka o budoucí koalici.

Vítězné sdružení jednalo i s Patrioty Tachova současného starosty, kteří zatím podle Horáčka nemají jasnou představu o tom, jak k výsledkům voleb přistoupí. Lídr Patriotů Tachova a současný starosta Macák novinářům už v sobotu po sečtení výsledků voleb řekl, že ani neočekává, že jeho sdružení dostane nabídku na účinkování v koalici.

„Následující období bude velice složité, a je proto potřeba v zastupitelstvu táhnout za jeden provaz. Budeme rádi za každého zastupitele, který se bude aktivně podílet na fungování města," dodal Vrána.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Volím Tachov

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Tachov, koalice, radnice, Petr Vrána, Ladislav Macák, ČSSD, výsledky voleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Tachově se na koalici dohodla vítězná sdružení Volím Tachov a Za lepší Tachov  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.