Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Život labutímu samci zachránila polní operace a blesková amputace křídla

Blesková operace v polních podmínkách přímo na břehu řeky Berounky. Přesně tak vypadala rychlá akce a lékařský zákrok, který zachránil život labutímu samci a hrdému otci malých mláďat. Veterinářka mu musela amputovat křídlo. Jinak samci hrozila trýznivá smrt.

Kolegy záchranáře z Plzně přivolal na Berounku k obci Stradonice Pavel Moulis ze Záchranné stanice živočichů Rokycany. Informoval je, že jeden z labutích rodičů vodící tři mláďata, má již několik dní ošklivě zlomené pravé křídlo. „Zranění bylo staršího data, labuťák nefunkční křídlo tahal po zemi, šlapal si na něj a máchal ho ve vodě. Podle fotografií ho nefunkční křídlo značně znervózňovalo a omezovalo v celkovém pohybu, což je právě teď s mláďaty docela problém,“ řekl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Akce si vyžádala rychlý a profesionální zásah. Veterinářka Hana Makoňová si vedle kajaku přibalila své chirurgické „nádobíčko.“ Záchranný tým vypátral labutí rodinku pomocí dronu. Hana sedla do kajaku, během chvilky chytila poraněného samce a za necelé dvě hodiny vrátila labuťáka po amputaci pravého křídla zpět k partnerce a mláďatům!

„Příčina poranění labutího samce nebyla zjištěna, každopádně křídlo bylo natolik poraněné, že jsme neměli jinou možnost než ho amputovat. Komplikovaná fraktura, potrhané vazy a tkáně, obrovský otok a byla tam i částečná nekróza tkání,“ uvedl Karel Makoň.

Čistě provedený zákrok přímo v terénu je vždy značně komplikovaný, ale tady to jinak prostě vyřešit nešlo. Navíc rychle provedený zákrok a následná rekonvalescence venku mimo léčebné zařízení je pro labuťáka i mnoho dalších zvířecích pacientů vždy méně stresující. U labutí v době hnízdění a péče o mláďata je tento způsob řešení i efektivnější a lepší.

Přesně 24 hodin po zákroku se uskutečnila kontrola zdravotního stavu pacienta i celé labutí rodinky. Záchranáři na místě spatřili spokojenou labutí pár, který si nerušeně plul po řece i se svými třemi mláďaty. Nezbývá než dodat dvě slova. Skvělá práce.

FOTOGALERIE: Operace labutího samce

Úterý, 15. června 2021, 19:35

FOTOGALERIE: Operace labutího samce
FOTOGALERIE: Operace labutího samce

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň

Štítky labuť, záchrana labutě, amputace křídla, operace, polní operace, DESOP, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Berounka, Pavel Moulis, Plzeň, Stradonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život labutímu samci zachránila polní operace a blesková amputace křídla  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.