Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podívejte se na vítězný návrh na novou podobu bývalé sokolovny v Rokycanech

Strop budovy napadla dřevomorka a celkový stav byl už na pováženou. Náklady na potřebnou opravu však byly pro TJ Sokol moc vysoké, a tak nad objektem bývalé sokolovny převzalo patronát město Rokycany. Vedení radnice doufá, že se podaří místo revitalizovat a stane se novým kulturním centrem města. Proto se rozhodli si jít cestou architektonické soutěže a nyní představují porotou nejlépe hodnocené projekty.

Čtrnáctitisícovému městu citelně chybí sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Řešení se samo nabízí, zrekonstruovat budovu bývalé sokolovny. Vedení města se proto rozhodlo vypsat architektonickou soutěž.

„Většina návrhů plně nebo částečně zachovává historickou budovu rokycanské Sokolovny. Což mě osobně moc potěšilo. Porota složená z nezávislých odborníků a zástupců města většinově rozhodla o pořadí jednotlivých návrhů,“ uvedl místostarosta Jan Šašek (ODS). 

První cenu získal návrh studia Rusina Frei architekti. Podle poroty návrh citlivě vstupuje do stávajícího prostředí, zachovává a renovuje budovu staré sokolovny. Architekti navrhují také novou přístavbu, která citlivě navazuje na historickou budovu.

„Působí důstojně vzhledem k místu, na kterém se nachází, kultivuje a oživuje plochu v blízkosti centra města. Z hlediska urbanismu návrh nevytváří z žádného směru bariéru. Velmi zdařilé je dispoziční řešení, vzniklé prostory jsou přehledné, jasné a nejsou předimenzované. Vítězný návrh nabízí propojení obou sálů a využití celého prostoru společně. Vhodné je i umístění restaurace směrem do ulice Svazu bojovníků za svobodu,“ tak ohodnotila návrh odborná porota.

„Nyní nás čeká jednání s vítězem soutěže, jehož cílem bude uzavřít smlouvu o dílo na zhotovení projektové dokumentace, která bude podkladem pro samotnou realizaci. Pokud se nedomluvíme s prvním v pořadí, budeme pokračovat s dalším účastníkem v pořadí. Celkové investiční náklady prvních tří návrhů se pohybují v rozmezí od zhruba 240 milionů korun do 280 milionů korun bez DPH a včetně 10 procentní rezervy. Tedy v hodnotách, které byly stanoveny. V těchto nákladech ovšem není vybavení a technologie,“ doplnil místostarosta.

Na další návrhy se mohou zájemci podívat na těchto webových stránkách. Původně chtělo město uspořádat veřejnou vernisáž, kvůli současné situaci to ale zatím není možné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto rokycany.cityupgrade.cz

Štítky Rokycany, rekonstrukce, Sokolovna, architektonická soutěž, Česká obec sokolská, Jan Šašek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na vítězný návrh na novou podobu bývalé sokolovny v Rokycanech  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.