Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na seznam nemocnic s urgentním příjmem se po roce dostala i ta v Rokycanech

Mezi poskytovatele zdravotních služeb s urgentním příjmem patří nově také Rokycanská nemocnice. Schválila to největší zdravotní pojišťovna v zemi i ministerstvo zdravotnictví. Pro nemocnici to především znamená, že se s ní počítá jako s důležitým regionálním poskytovatelem akutní péče.

V druhé řadě pak bude Rokycanská nemocnice motivována k tomu, aby vytvořila systém moderního a rychlého příjmu pacientů s potřebným přístrojovým a personálním vybavením. Ještě před rokem přitom Rokycanská nemocnice v připravovaném seznamu zařízení s urgentním příjmem chyběla, na rozdíl od dalších krajských nemocnic akutní péče v Domažlicích, Klatovech a Stodu. 

„Jsem velmi ráda, že se Rokycanská nemocnice mezi zařízení s urgentním příjmem také dostala. Ve všech okresech, kde má kraj nemocnice, chceme zachovat maximální dostupnost té nejlepší péče. Navíc Rokycanskou nemocnici plánujeme modernizovat a dále rozvíjet jako plnohodnotnou nemocnici s akutní péčí a rozhodnutí ministerstva i pojišťovny nás v tomto záměru utvrzuje,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).    

„Chtěl bych poděkovat zástupcům Všeobecné zdravotní pojišťovny, že posoudili naši žádost a schválili vytvořit a zasmluvnit pracoviště urgentního příjmu. Přes epidemiologickou situaci jsme se ihned pustili do práce, abychom splnili všechny potřebné podmínky a urgentní příjem zprovoznili,“ říká ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

Urgentní příjmy, které zavádí většina českých nemocnic, mají zrychlit přijetí pacientů a zefektivnit jejich rozdělení neboli triáž mezi lékařské týmy dle diagnóz. „Jedná se prakticky o jedno místo, kterým projdou všichni pacienti s akutními zdravotními potížemi, ať už přijdou po vlastní ose nebo je přiveze zdravotnická záchranná služba. Na urgentním příjmu se provede vstupní prohlídka a ošetření a pacient se nasměřuje do péče konkrétního zdravotnického týmu dle charakteru a naléhavosti zdravotních potíží,“ popisuje náměstkyně pro léčebnou péči Hana Perková.

Finančně má s budováním urgentních příjmů pomoci dotace, kterou bude vypisovat ministerstvo zdravotnictví, a zdravotní pojišťovny se zavázaly, že budou tato pracoviště finančně podporovat speciální platbou za přijaté pacienty. Příjem ale musí mít požadovanou strukturu a právě přístrojové i personální vybavení.

Urgentní příjmy se rozdělují podle významu na typ I, který bude mít v zemi necelá dvacítka hlavně fakultních nemocnic včetně plzeňské, případně největší nemocnice v krajích. A téměř 80 dalších nemocnic bude mít urgentní příjem typu II. V Plzeňském kraji se jedná o šest zařízení, z nichž čtyři spadají do Skupiny NPK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPK

Štítky Rokycanská nemocnice, urgentní příjem, nemocnice Plzeňského kraje, Plzeňský, nemocnice, Rokycanská nemocnice, a.s., pacient, Rokycany, Plzeňský kraj, Ilona Mauritzová, ODS, Domažlice, Klatovy, Jaroslav Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na seznam nemocnic s urgentním příjmem se po roce dostala i ta v Rokycanech  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.