Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

V prestižní soutěži Grand Prix Architektů zabodovala přestavba stodoly na rodinný dům v Čilé

Hlavní cenu Grand Prix Architektů – Národní cenu za architekturu obdržela Štvanická lávka v Praze. Dále porota vybírala vítěze v dalších sedmi kategoriích. V té s názvem Rodinný dům uspěl projekt Stodola v Čilé na Rokycansku. Autoři se věnovali přestavbě na principu dům v domě a mezi stávající stěnu vložili masivní dřevěnou konstrukci.

Prestižní ocenění letos putuje také do Plzeňského kraje. Porota totiž ocenila v kategorii Rodinný dům přestavbu stodoly z konce 19. století v Čilé na Rokycansku. Autorem je architekt Filip Nosek z ateliéru A2F. Z původní stodoly zůstaly pouze kamenné zdi. Veškerá dřevěná střešní konstrukce ale byla ve špatném stavu a musela pryč.

Národní cenu za architekturu letos získala Štvanická lávka v Praze, která je dílem autorů Petra Teje, Marka Blanka, Jana Mourka, Aleše Hvízdala a Jana Hendrycha. Cenu za celoživotní dílo obdržela Vítězslava Rothbauerová.

„Tato přestavba tradiční stodoly byla založena na principu dům v domě. Mezi stávající stěny byla použita nová masivní dřevěná konstrukce. Jižní fasáda byla z větší části zbourána, což umožňuje nerušený výhled do krajiny. Interiér je členěn centrálním technickým a hygienickým jádrem, obytná část je zezadu uzavřena vertikálním přístupem,“ popisuje autor projektu.

Zadní část stodoly slouží jako dílna a moštárna. Objekt vytápí tepelné čerpadlo, voda je z vlastní studny.

V západních Čechách uspěl také Park historie v Aši na Chebsku, který získal ocenění za nejlepší krajinářskou architekturu a zahradní tvorbu. V kategorii Interiér první místo získal koncertní a multifunkční sál Císařských lázní v Karlových Varech.

Obec architektů, která soutěž vyhlašuje, je přímým pokračovatelem Sdružení architektů, které vzniklo už v roce 1921. V roce 1989 se transformoval ze Svazu Architektů a v letech 1990 až 1993 se podílel na založení profesní organizace České komory architektů. V roce 1948 byl spolek zakládajícím členem Mezinárodního svazu architektů. Spolek si dává za cíl propagovat českou architekturu odborné a laické veřejnosti v Česku i v zahraničí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Nosek, Ester Havlová/ateliér A2F

Štítky Grand Prix Architektů, Národní cena za architekturu, přestavba stodoly, Čilá, Filip Nosek, ateliér A2F

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prestižní soutěži Grand Prix Architektů zabodovala přestavba stodoly na rodinný dům v Čilé  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.