Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Lesnici obnovili tři studánky v lesích na Kokotsku, podél stezky je i ta s kuriozním názvem U Čůráčku

Lesní studánky nabízí v parných dnech příjemné osvěžení a řada lidí si k nim chodí i pro vodu. Správci městských lesů ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) teď obnovili tři menší studánky na Rokycansku. Západočeská metropole tam totiž vlastní rozsáhlejší lesní pozemky s rybníky, které jsou velmi oblíbeným cílem turistů. Odborníci ale upozorňují, že kvalitu vody ve studánkách nikdo nesleduje, a ačkoli se zdá, že je voda pitná, nelze se na to stoprocentně spoléhat.

„Postupně obnovujeme i menší studánky, které v našich lesích máme. Teď to byly Brožova studánka u Litohlavských polí, studánka u Horního kokotského rybníka a studánka Ve Studánkách nad Bušovicemi. Je to doslova poklad v době, kdy se na hospodaření s dešťovou vodou klade stále větší důraz,“ uvedl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

V lese kolem Kokotských rybníků, kde město Plzeň vlastní rozsáhlé lesní porosty, je hned několik studánek. „Mnohé z nich navštěvují místní často, aby si zde nabrali vodu. Ty méně známé zůstaly většinou turisty opomíjené. I proto, že se z nich někdy nedalo dobře nabrat vodu. To se ale teď změnilo. Třem studánkám jsme obnovili přístřešek a kamenné dno pro malou jímací vaničku, kam stéká voda," řekl vedoucí oddělení městských lesů SVSMP Milan Sekáč.

Studánky dříve sloužily pracujícím v lese a na poli. Slouží také k napojení lesní zvěře. I ta potřebuje v létě častěji pít, přestože v lese bývá až o deset stupňů chladněji než třeba na poli. „Voda ve studánkách není pitná ani sledovaná, a i když v některých ohledech splňuje normu pro pitnou vodu, na její nezávadnost spoléhat nelze,“ upozornil Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství SVSMP.

Nejsilnější pramen v Kokotském polesí má Kokotská studánka. Tato studánka je také na Kokotsku nejznámější a místní si k ní často jezdí pro vodu. Městští lesníci proto posunuli lesní závoru až za odbočku ke studánce. Místní tam nechávají staré kárky, aby se s vodou nemuseli tahat v rukách. Nejkurioznější název má studánka U Čůráčku, která leží jen kousek od trasy naučné stezky Kokotské rybníky, kterou město spolu s okolními obcemi vyznačilo a tabulemi osadilo v roce 2010. V lesích na Kokotsku je celkem sedm studánek, na lesních pozemcích města Plzně je jich celkem šest, jedna dosud čeká na obnovu, a tak v mapách uvedena není.

Ke studánkám vedou vyšlapané pěšiny. Jejich přesnou polohu uvádí nejen Mapy.cz, ale i portál estudanky.cz, kde lze najít u některých z nich i starší rozbor vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Správa veřejného statku města Plzně

Štítky lesní studánka, obnova lesní studánky, Kokotsko, kokotská studánka, studánka U Čůráčku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesnici obnovili tři studánky v lesích na Kokotsku, podél stezky je i ta s kuriozním názvem U Čůráčku  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.