Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Zbiroh likviduje následky bleskové povodně, napršelo tam přes 110 milimetrů srážek

Profesionální i dobrovolní hasiči spolu s pracovníky města budou až do konce týdne odklízet následky bleskové povodně, která v neděli zasáhla Zbiroh na Rokycansku. Voda s bahnem z polí a štěrkem z cest tam zatopila čerpací stanici, silnice, sklepy a desítky zahrad. Podle meteorologů spadlo ve Zbirohu během tří hodin 111 milimetrů srážek, což bylo nejvíc v celé ČR.

Největší škody voda napáchala podél Zbirožského potoka. „Naplavené bahno a štěrk je ve Zbiroze hlavně na silnicích a místních cestách," uvedl starosta Josef Štícha (SNK Za rozvoj města Zbiroh). Město je plně v provozu, nedošlo ani k poškození čistírny odpadních vod.

Benzinová čerpací stanice bude zřejmě několik dnů mimo provoz, dnes tam přijedou odborníci zkontrolovat stojany, které zaplavilo 30 centimetrů vody. „Voda tam pořád stojí. Přitéká a kanály nestačí odtékat," uvedl starosta. Česká inspekce životního prostředí už v neděli večer zjistila, že ropné látky neunikly. Škody na pumpě, která dnes ráno svítila, a není tedy poškozený přívod elektřiny, půjdou podle Štíchy do statisíců korun.

O tom, že voda zasáhla pumpu opravdu hojně svědčí i to, že odtamtud museli hasiči evakuovat jednu ženu. „Evakuovali jsme paní z čerpací stanice a odstranili jsme jeden zaplavený osobní automobil, nyní budou hasiči na místě pomáhat s čerpáním sklepů a odstraňováním následků bleskové povodně," sdělil v neděli Vladislav Bareš, velící důstojník hasičů na Rokycansku. Už letos 25. května zasáhly menší část města kroupy, které rozbily plastové střechy a zničily úrodu. Škody byly tehdy větší.

Česko zasáhly bouřky a silné deště, ve Zbirohu bojovali s kroupami

Kroupy doslova zasypaly město Zbiroh na západě Čech. S jejich odstraněním z komunikací museli pomáhat hasiči i stavební stroje. Nejsilnější bouřky prošly oblastí Brd kolem jedné hodiny odpolední. Varování meteorologů před bouřkami a silnými dešti...

 

Škody u pozemků a sklepů, ať soukromých nebo obecních, budou dohromady nižší statisíce, odhaduje starosta. „Desítky zahrádek u potoka jsou potopené. Spousta zahrádkářů má, bohužel, zničenou úrodu," podotkl Štícha. Pod vodou jsou ale i zahrady na kopcích, kam natekla voda z okolích vrchů. „Tam s tím nikdo nepočítal," uvedl. Město teď eviduje 15 zatopených sklepů. „Ale spousta lidí to nehlásila, protože věděli, že je toho hodně, a řešili to svými silami," řekl.

Zbiroh zvládne uklidit město s pomocí obyvatel a brigádníků, dohromady jich bude deset až 15. Dobrovolní hasiči pracovali celou noc, bylo jich kolem 20, hlavně ze Zbiroha, ale i z Radnic a Kařezu. „Stanovíme priority úklidu. Je to pořád v rozumných mezích. Pokud nic dalšího nepřijde, tak bychom to mohli během týdne zvládnout," věří starosta. Voda podle něj poměrně rychle opadává, hladina rozlitého potoka už v neděli kolem 22:00 klesla o 50 až 70 centimetrů.

Město zatím nezjistilo větší škody na obecním majetku. Velká voda nepoškodila zdravotní středisko, úřady a zřejmě ani školu. „Ještě zkontrolujeme nástavbu školy, kde zatím nemáme okna. Mohlo tam zatéct," uvedl Štícha. Ani sklepy obecních budov nejsou zatopené, nateklo ale do sklepních prostor soukromého zámku. „Plocha je tam veliká a čerpali odtud asi 30 centimetrů vody," dodal starosta,

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolení Hasiči města Zbiroh

Štítky blesková povodeň, vydatné deště, povodňový stupeň, ČHMÚ, zaplavené sklepy, zaplavená ulice, Zbiroh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbiroh likviduje následky bleskové povodně, napršelo tam přes 110 milimetrů srážek  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.