Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Ikonický zámeček v Brdech už brzy nabídne veřejnosti ubytování v pokoji, kde spal i prezident Masaryk

Pořádně rušno je v posledních dnech v areálu zámečku Tři Trubky v Brdech. Do finiše totiž míří obnova interiérů ikonického areálu. Téměř rok tam pracovali i na restaurování původního nábytku z období Colloredo-Mannsfeldů, který bude součástí pokojů, kde se bude moci ubytovat i veřejnost. Na zámečku pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk i jeho nástupce Edvard Beneš. Své brány otevřou Tři trubky už 3. září.

Stěhování nábytku, dokončování posledních drobností i testování systému. Tím vším teď žije zámeček Tři trubky. „Na zámečku jsme začali pracovat téměř hned po otevření Domu přírody a myslivny minulém roce. Během necelého roku jsme pracovali především na interiéru zámečku, kdy jsme to doslova vzali od podlahy až po střechu. Nechali jsme zrestaurovat i původní nábytek, který má původ v období Colloredo-Mannsfeldů, a díky tomu jej bude moci veřejnost při svém ubytování využívat,“ přibližuje ředitel divize Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Hořovice David Novotný.

Práce na zámečku probíhaly v úzké spolupráci s památkáři. Rekonstrukce objektu má za cíl vrátit budovu do doby jejího vzniku. Tedy do let 1888 až 1890, kdy za jeho vznikem stál hrabě Jeroným Colloredo-Mansfeld.

Můžete přespat jako prezident

Nově opravený zámeček má bohatou návštěvnickou historii. „V roce 1928 tu v malém pokoji přespal T. G. Masaryk, když přijel slavnostně otevřít dělostřeleckou střelnici v Brdech,“ prozradil Novotný. Skromný pokoj, který v té době měl v itineráři jen postel, obraz a světlo bude nyní k pronajmutí široké veřejnosti. V roce 1938 navštívil Tři Trubky také prezident Edvard Beneš.

Během německé okupace tam bydlel po svém sesazení z funkce velitele pozemních vojsk Wermachtu po neúspěšném útoku na Moskvu polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil objekt l k ubytování resortu obrany. Po zrušení vojenského újezdu Brdy v roce 2016 byl areál převeden do majetku Vojenských lesů a statků, které jej slíbily otevřít veřejnosti.

S nově otevřeným objektem vzroste ubytovací kapacita celého třítrubského areálu na 25 lůžek. „Jedenáct jich nabídne myslivna a čtrnáct právě opravený zámeček,“ upřesnil za VLS divizi Hořovice výrobní náměstek Zbyněk Nejman. Už téměř rok se může veřejnost ubytovat v již zmíněné myslivně. „Jsme mile překvapeni zájmem a vytížeností kapacity ubytování. Věříme, že atraktivita zámečku tato čísla ještě zvedne. Toto místo je dobré pro svůj klid a vybavenost zasedacími místnostmi i pro školení nebo výjezdní porady,“ vyjmenoval Nejman.

Tří Trubky nechal vystavět v Brdech Jeroným Colloredo-Mannsfeld na konci 19. století. Po vytvoření vojenského prostoru zámeček sloužil k reprezentačním účelům. Od roku 2014 je zámeček s areálem prohlášen kulturní památkou. Vojenské lesy a statky převzaly areál od Ministerstva obrany ČR v roce 2016, kdy došlo ke zrušení vojenského újezdu Brdy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Vojenské lesy a statky ČR

Štítky zámek Tři Trubky, Tři Trubky, brdský zámek, Brdy, opravený interiér, tipy na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ikonický zámeček v Brdech už brzy nabídne veřejnosti ubytování v pokoji, kde spal i prezident Masaryk  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.