Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Největší přírodní koupaliště v kraji slouží lidem už 90 let, město plánuje velkou oslavu pro celé rodiny

Největší svého druhu v Plzeňském kraji a druhé největší v rámci republiky. Tím vším se může pyšnit městské přírodní koupaliště v Rokycanech, které zabodovalo i v anketě Plzeňské Drbny v hlasování o nejoblíbenější letní rekreační areál. Letos koupaliště oslaví 90. výročí a město proto na pátek 28. června plánuje velkolepou oslavu. Lidé se mohou těšit na koncerty i program pro děti.

„Konec školního roku bude v Rokycanech ve znamení koncertů a oslavy 90 let Městského koupaliště Rokycany. V pátek 28. června začne program ve 14 hodin programem pro děti, od 16 hodin zahraje Big band ZUŠ Rokycany, od 18 hodin rokycanská kapela Prázdné lahve. Vstup pro děti do 15 let bude zdarma,“ informovala mluvčí města Adriana Koláčková.

Rokycanská Itálie lákala lidi z širého okolí

O zřízení koupaliště rozhodlo zastupitelstvo Rokycan v březnu 1932, slavnostní otevření proběhlo 24. června 1934 a přihlíželo mu 4800 lidí. „Rozloha celého areálu činila 44 080 metrů čtverečních. Vedle pláže stála funkcionalistická budova restaurace, kterou architekt F. A. Libra v souladu s dobovými trendy, navrhl jako variaci na architekturu zaoceánských lodí. Restaurace otevřena 10. června 1934. Z ní se okamžitě stalo populární společenské centrum. Kromě restaurace dotvářely stavební charakter koupaliště i půlkruhový objekt šaten, dřevěné kabinky a vstupní brána. Elegance koupaliště vedla k dobovému označení „Rokycanská Itálie“. O víkendech sem mířili rekreanti nejen z Rokycanska, ale i z Plzně a od Prahy,“ přibližuje Hana Hrachová, vedoucí Okresního archivu Rokycany.

Po druhé světové válce vzniklo brouzdaliště pro děti. V roce 1991 přibyla čistička vody, o pět let později proběhla výstavba tří bloků nových kabin. Vybavení koupaliště město stále doplňuje. Nejnovější je vodní hřiště pro děti. „V současné době je dokončeno hřiště pro míčové sporty. Velmi oblíbené je pronajímání kabinek na koupališti na celou sezonu, kdy se již tato tradice dědí v některých rokycanských rodinách,“ dodala Koláčková.

Ohodnoť článek

Foto Archiv města Rokycany, Mirka Botková

Štítky přírodní koupaliště, koupaliště, rekreační areál, koupání, léto, koupaliště Rokycany, městské koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší přírodní koupaliště v kraji slouží lidem už 90 let, město plánuje velkou oslavu pro celé rodiny  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.