Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Semínkovnu v knihovně si čtenáři zamilovali, teď si tam budou moci s ostatními vyměnit i své pokojovky

Knihovna v Rokycanech je zelená. Čtenáři odtamtud totiž neodcházejí jen s knížkami, ale odnáší si i semínka a sazenice květin či zeleniny. Už v pondělí tam také odstartuje druhý ročník swapu pokojových rostlin. Vyměnit tam své výpěstky budou moci zájemci až do 26. dubna. První ročník byl velmi populární.

„Na základě loňského premiérového ročníku jsme se rozhodli, že výměnu pokojových květin letos zopakujeme. Mělo to velký ohlas. Máme namnožené svoje pokojovky, které do toho dáme jako takový počáteční vklad, aby bylo za co měnit. Máme aloe, kopřivu, tchýnin jazyk, voděnky nebo zelenec. V pondělí začínáme. Bude to v prvním patře tady v naší budově na Masarykovo náměstí,“ prozradila ředitelka knihovny Jana Aubrechtová.

Velmi oblíbenou se stala také Semínkovna. Tato iniciativa vznikla v ČR v roce 2015, aby podpořila sdílení osiva, domácího semenaření a přírodního zahradničení. V Plzeňském kraji jich najdete hned 20. Rokycanská knihovna se k projektu přidala před téměř sedmi lety.

Je to takový běžný jarní kolorit. Prvního března začínáme a končíme v září. Nejprve máme takovou speciální knihovnickou zásuvku se semínky v půjčovně. Teď, když už je hezky, tak je dáme ven na dvorek, kde je i letní čítárna. Semínkovnu doplníme i výpěstky ze skleníků. V létě si budou moci chodit čtenáři i tam. Myslím si, že knihy, rostliny a zahrádka k sobě patří,“ doplnila s úsměvem Aubrechtová.

Knihovna není jen zelená, ale i udržitelná. Letos také uspořádá swap letního oblečení pro ženy. Tato akce se uskuteční 25. a 26. dubna. „Co zbyde, to dovezeme organizaci Holky holkám, plus přihodíme i něco ze svých šatníků,“ uzavřela Jana Aubrechtová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská knihovna Rokycany

Štítky Semínkovna, swap rostlin, výměna pokojovek, knihovna, knihovna Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semínkovnu v knihovně si čtenáři zamilovali, teď si tam budou moci s ostatními vyměnit i své pokojovky  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.