Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Rokycanech si příští rok připlatí za svoz odpadu i za vodu, důvodem je vyšší DPH

Rokycany od ledna zdraží poplatek za svoz odpadu z dosavadních 780 korun na 900 korun za obyvatele. O navýšení rozhodli zastupitelé města. Od příštího roku dojde také k navýšení ceny vodného a stočného na 136,23 korun za metr krychlový včetně DPH. Měnit se naopak nebude poplatek za psa nebo koeficient daně z nemovitosti.

Poplatek za svoz odpadu zvýší radnice od ledna o 120 korun na poplatníka. „Vládní konsolidační balíček přesunul některé služby do vyšší daně z přidané hodnoty, včetně odvozu odpadu. To znamená zvýšení DPH z dosavadních 15 procent na 21 procent například u obsluhy nádob na směsný komunální odpad, tříděného sběru odpadů. Druhým důvodem je inflační doložka u většiny smluv se společností, která svoz komunálního odpadu pro naše město zajišťuje,“ vysvětluje starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti) a zdůrazňuje, že město zdražovalo pouze o nutnou částku. Maximální výše poplatku je v současné době zákonem stanovena na 1 200 korun.

Vodné a stočné se od ledna zvedne ze současných 124,25 korun za metr krychlový na 136,23 korun za metr krychlový včetně DPH. „Důvodem je navýšení regulované části ceny ministerstvem financí, zejména zvýšení sazby DPH,“ uvedla mluvčí radnice Adriana Jarošová.

Rokycany dosud nemají schválený místní koeficient daně z nemovitosti a podle Jarošové ho nezavádí ani pro rok 2024. Města mohou podle zákona zavést koeficient od 1,1 po pět, jímž se zvyšuje základní sazba daně. Podle novely zákona se tato základní sazba pro rok 2024 zvýší o 80 procent. „Nadále jsou obce a města zákonem rozřazena do koeficientů podle velikosti počtu obyvatel. Rokycany jsou zákonem zařazeny pod koeficient '2', který zůstává stejný také pro příští rok," dodala.

Měnit město nebude ani poplatek za psa, který nadále činí 250 korun za prvního psa v rodinném domě a 500 korun za každého dalšího. Senioři nad 65 let platí stovku za jednoho a dvě stovky za další psy. „Sazba pro obyvatele bytových domů je 1 000 korun za prvního a 2 000 korun za dalšího psa, senioři starší 65 let v tomto případě platí 200 a 300 korun,“ uzavřela Jarošová

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky vodné a stočné, svoz odpadu, poplatky, zdražování, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Rokycanech si příští rok připlatí za svoz odpadu i za vodu, důvodem je vyšší DPH  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.