Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Moderní tělocvična se školní jídelnou obslouží dvě základky, zároveň bude fungovat jako komunitní centrum

Rokycany už znají vítěze architektonické soutěže na projekt nové tělocvičny s kuchyní a jídelnou pro dvě základní školy v centru města. Autory vybraného návrhu jsou architekti z Brna, kteří by se do práce měli vrhnout ještě letos. Objekt budou využívat zejména základní školy T.G. Masaryka a v ulici Míru. V odpoledních hodinách by měla stavba sloužit pro veřejnost jako komunitní centrum.

Náklady město při vyhlášení soutěže odhadovalo na zhruba 190 milionů korun s tím, že hotovo by mělo být do roku 2026. Zájem o soutěž byl velký a přihlásilo se celkem 20 návrhů, do druhého kola jich prošlo pět.

„Architektonická soutěž jednoznačně splnila svůj účel, soutěžící architekti nabídli městu Rokycany široké spektrum různých názorů a pohledů na řešení komplikovaného zadání. Do druhé fáze soutěže vybrala porota pět návrhů, které nejlépe naplňovaly zadaná kritéria pro hodnocení. Autory vítězného návrhu jsou nakonec architekti Tomáš Dvořák a Adam Repaský z brněnské architektonické kanceláře Tomáš Dvořák architekti,“ přiblížil městský architekt Štěpán Kubíček.

Vítězný návrh podle expertů nejlépe reaguje na stávající uspořádání historického centra města. Architekti pro projekt navrhli dva objekty – objekt tělocvičny a kluboven podél ulice U Saské brány a jídelnu se střešní terasou v prostoru dnešního dvora Základní školy T. G. Masaryka.

Také tělocvična je rozdělena na dva nezávislé prostory, a to na sportovní část a klubovnu se střešní terasou. Vše doplňuje dětské hřiště na střeše tělocvičny a porota ocenila také zajímavý prvek v podobě skleníku pro výuku, který navazuje na štít sousedního objektu. Nedílnou součástí stavby je také kultivace souvisejícího veřejného prostoru v historickém jádru, které je městskou památkovou zónou.

Se soutěžními návrhy se od 1. listopadu může seznámit také veřejnost prostřednictvím výstavy v prostorách Základní umělecké školy Rokycany nebo již teď na webových stránkách soutěže.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Dvořák architekti

Štítky Rokycany, architektonická soutěž, nová tělocvična, školní jídelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní tělocvična se školní jídelnou obslouží dvě základky, zároveň bude fungovat jako komunitní centrum  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.