Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Šest vrstev ledu a 24 hodin zapnuté kompresory, příprava zimního stadionu vyjde letos třikrát dráž než loni

Navzdory venkovním teplotám, které tento týden přesáhly i tropickou třicítku, začaly Rokycany připravovat ledovou plochu na zimním stadionu pro novou sezonu. Kompresory jely naplno 24 hodin a musely vychladit plochu na minus pět stupňů. Od září vypukne již 49. ledová sezona a zhruba od poloviny měsíce si budou moci lidé užít volné bruslení. Kvůli růstu cen energií bude letos příprava ledové plochy až třikrát dražší než loni, kdy pouze tvorba ledu stála 150 000 korun.

Perfektní plocha s až šesti vrstvami ledu musela být připravena během necelého týdne, aby už tuto sobotu mohli využít stadion hokejisté při svém prvním soustředění v nové sezoně.

„Už několik let v řadě, když začínáme tvořit led, máme teploty nad 30 stupňů, což nám značně komplikuje přípravu, jak finančně, a to náklady na energie, tak je extrémně zatěžován chladící systém. Plochu musíme zchladit až o 30 stupňů. Začali jsme s přípravou v pondělí 21. srpna, kolegové strojníci nepřetržitě chladili a tvořili led, který musel být hotový v sobotu ráno 26. srpna,“ popisuje vedoucí Zimního stadionu Rokycany Petr Šindelář.

Volné bruslení bude od půlky září

Podle jeho slov se letos do částky na přípravu ledu citelně podepsal nárůst cen energií. Lidí se to ale nedotkne a za veřejné bruslení zaplatí stejně jako loni. Za hodinu a půl dáte 50 korun, nebruslící doprovod vyjde výlet na zimák na dvacku. Od 4. září začíná 49. ledová sezona, volné bruslení pro veřejnost začne zřejmě v druhé polovině září.

A jak vlastně probíhá příprava stadionu? Nejdříve se musí vychladit očištěná betonová plocha která je natřena bílou barvou s nakreslenými čárami a kruhy. Vychlazení na teplotu kolem pět stupňů pod nulou trvalo asi 35 hodin. „Plocha se chladí na teplotu okolo minus pěti stupňů, kdy může dojít k prvnímu nástřiku vody. Postupně se na plochu stříkají další vrstvy vody až do tloušťky pět centimetrů, tedy přibližně šest vrstev ledu. Pracuje se 24 hodin denně,“ přibližuje Šindelář.

Na výrobu lednu padne 90 kubíků pitné vody, a to především z hygienických důvodů. Při každé úpravě ledové plochy je spotřebován další kubík vody. Když je led připraven ve správné výšce, nastaví zaměstnanci teplotu ledu a podle ní pak kompresory a čpavková čerpadla spínají. Sezona končí na přelomu března a dubna. Pro provoz zimního stadionu je potřeba 2,5 tuny čpavku.

Ještě před samotnou přípravou na novou sezonu opravili správci stadionu nátěry, desky mantinelů, a především prošla opravou technologie chlazení. Došlo k výměně starého potrubí sání kompresorů od expanzní nádoby a přímého odsání z plochy, které je ještě původní z roku 1974. Dále došlo k výměně sání a výtlaku kondenzátoru včetně plováku a nových tepelných izolací. Náklady na opravy byly 980 tisíc korun bez DPH.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky zimní stadion, zimák, Rokycany, příprava ledu, ledová plocha, veřejné bruslení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest vrstev ledu a 24 hodin zapnuté kompresory, příprava zimního stadionu vyjde letos třikrát dráž než loni  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.