Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Oblast křížové cesty a Kalvárie v Rokycanech se pro veřejnost uzavírá, začaly tam stavební práce

Dlouho připravovaná revitalizace Husových sadů v Rokycanech je v plném proudu. Aktuálně se vše připravuje na zbudování nových komunikací i přemístění prvního zastavení křížové cesty na Kalvárii. Z těchto důvodů žádá radnice, aby lidé na toto území nevstupovali.

„Od úterý 11. dubna začne zhotovitel s geodetickými pracemi, následně začnou stavební práce. Vybudují se komunikace. Součástí bude také přemístění prvního zastavení křížové cesty na Kalvárii z travnaté plochy blízko rušné komunikace k nově vybudované dlážděné cestě stejně, jako je tomu u ostatních zastavení. Cesta na Kalvárii bude dlážděna lomovým kamenem,“ vysvětlila Šárka Kozlerová z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany.

Území znají místní spíše pod názvem Stráň. Jeho revitalizaci město připravuje už od roku 2015. Zelená dominanta severní části města má výměru 23 hektarů. Náklady na revitalizaci dosahují na bezmála 19 milionů korun, přičemž hotovo by mělo být v březnu 2024.

Historický snímek zachycuje posezení na vyhlídce v Husových sadech, zdroj: archiv města

„Husovy sady a Kalvárie jsou ojedinělým územím s vysokým rekreačním, urbanistickým i ekologickým potenciálem. Svahy Husových sadů s porosty se skalnatými výstupy vytváří kulisu celé severní části města. Již od roku 1895 bylo území vybaveným parkem s množstvím vycházkových tras, altány a vyhlídkami. Z původních úprav se dodnes zachovala cestní síť a stopy původních objektů,“ připomněl historii území starosta Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Zásadní stavbou bude lávka přes rokli

Zcela zásadní stavbou bude nová lávka přes rokli v blízkosti hřbitova. Její celková délka bude 22,5 metru a šířka 1,5 metru. Sloužit bude pouze pro pěší. Další investicí bude malá lávka poblíž ulice Nad Strání. Nová lávka vznikne také v prudkém svahu pod vyhlídkovou terasou s celkovou délkou 10,5 metru.

Většina nových cest bude mít povrch z mechanicky zpevněného kameniva. Vybrané úseky u vstupů do parku a cesta na Kalvárii budou vydlážděny lomovým kamenem. Část u Litohlavského mostu doplní žulové kostky.

Vzhledem k významu území není možné využívat materiály jako je beton, asfalt nebo ocel. Využívá se proto drcené kamenivo schválené odborníkem na paleontologii. Cizorodé prvky jsou přípustné pouze v okrajových částech území a u vstupů.

Foto Adriana Jarošová, vizializace:zahrada-olomouc.cz

Štítky Husovy sady, Kalvárie, zeleň ve městě, Rokycany, revitalizace, lávka přes rokli, Stráň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblast křížové cesty a Kalvárie v Rokycanech se pro veřejnost uzavírá, začaly tam stavební práce  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.