Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Voda se po prudkém dešti prohnala obcí, zaplavila dvory a několik sklepů

Zaplavené dvory, několik sklepů a vyplavených studní způsobila včera odpoledne prudká dešťová přeháňka v obci Dřevec na severním Plzeňsku. Zasahovali tam profesionální i dobrovolní hasiči. Podobná situace nastala také v obci Kšice na Tachovsku, kde se voda dostala do sklepa jednoho domu.

„Měli jsme nějaké čerpání vody na Plzni-severu a na Tachovsku, kde se také dávaly pytle s pískem. Rozsahem ale byla situace mnohem klidnější než minulý týden. Zem je nasycená vodou a při srážkách se voda už nevsakuje," řekl řídicí důstojník hasičů Pavel Valm.

V Dřevci tekla ulicemi voda s bahnem splavená z okolních polí s kukuřicí. Zaplavilo to několik dvorů, sklepy a studny, řekl Václav Kratochvíl, starosta Kožlan, pod něž Dřevec patří. „Přeháňka trvala snad dvacet minut, ale napršelo 30 až 40 milimetrů," uvedl.

V obci Kšice podle starostky Barbory Janoutové prudký déšť netrval také déle než půl hodiny, zasáhl jen část obce. „Pršelo jen v polovině obce, nás doma to například vůbec nezasáhlo. Voda stekla z polí s kukuřicí a z lesa do našeho rybníka a z něj natekla do obce. Dostala se do jednoho domu do sklepa, do obytné části ne," popsala. Hasiči na místě rovnali pytle s pískem, protože na pozemek níže položeného domu stékala voda i z okolních zahrad, kde se utvořily velké louže.

V Plzeňském kraji je to během týdne další případ, kdy po prudkém dešti voda škodila. V úterý spláchla voda obec Blížejov na Domažlicku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Siváková, SDH Kožlany

Štítky déšť, vydatné deště, silné deště, záplavy, lokální povodeň, zatopené sklepy, voda se prohnala obcí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda se po prudkém dešti prohnala obcí, zaplavila dvory a několik sklepů  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.