Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obce z Plzeňska rozšířily čistírnu odpadních vod, kam je napojené i letiště Líně

Tři obce kolem Plzně rozšířily za 32 milionů korun čistírnu odpadních vod (ČOV), na kterou je napojená i velká část armádního letiště Líně, kde dnes funguje také civilní provoz. Rozšíření čistírny umožní rozvoj Líní, Zbůchu, Sulkova a Nové Vsi pro nejbližší léta. V areálu letiště nakonec nebude továrna na výrobu baterií do elektroaut, armáda tam chce vybudovat základnu logistiky a aktivních záloh. Pokud budou chtít být dále napojeni na čistírnu, tak musí postavit novou linku ze státních peněz. Obce by preferovaly, aby si armáda postavila vlastní čistírnu.

„Gigafactory (továrna na baterie automobilky Volkswagen) měla mít vlastní čistírnu a k nám by neteklo nic. Ale pokud tam bude armáda, tak by si to měla vyřešit. Musí si hlavně uvědomit, že letiště je napojené do Líní," řekl starosta Líní Michal Gotthart (SNK Líní a Sulkova). 

Obce mají od března novou linku v ročním zkušebním provozu, dostaly na ni dotace 18 milionů Kč od ministerstva zemědělství a pět milionů od kraje. „O zbytek jsme se rozdělili se Zbůchem, který se dramaticky rozvinul a má velký podíl na tom, že se kapacita vyčerpala. Každá obec doplatila zhruba pět milionů," doplnil starosta. Stavba, která začala na podzim roku 2022, umožní další rozvoj Líní, Sulkova a Zbůchu. „Ale letiště určitě ne," uvedl Gotthart. Na letišti je podle něj většina objektů zdevastovaných a do čistírny téměř nic neteče. Nikdo to léta neřešil, řekl.

Kraj definitivně ukončil práce na územním plánu, který aktualizoval pro stavbu německé gigafactory

Plzeňský kraj ukončil práce na aktualizaci územního plánu číslo 5, jde o takzvané zásady územního rozvoje. Původně je přepracovával kvůli záměru německé automobilky Volkswagen, která chtěla na letišti v Líních u Plzně postavit továrnu na výrobu...

 

Expanze Zbůchu, Líní a Sulkova bude možná jen do určité doby. „Zájem o bydlení je tak enormní, že se kapacity rychle vyčerpávají. Před 15 lety by toto rozšíření stačilo na hodně dlouho," dodal Gotthart. ČOV byla postavená v roce 2001, po deseti letech se musela rozšířit a po 12 letech opět. A každé zvětšení trvá pět až deset let, řekl. Dosavadní kapacita byla 4500 obyvatel, teď je o 1000 vyšší.

Nová Ves se do projektu zapojila minimálně. Podílela se na předchozím rozšíření a počet obyvatel se tam výrazně nezvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Taussik

Štítky čistírna odpadních vod, ČOV, Líně, Zbůch, Sulkov a Nová Ves, letiště Líně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce z Plzeňska rozšířily čistírnu odpadních vod, kam je napojené i letiště Líně  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.