Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj definitivně ukončil práce na územním plánu, který aktualizoval pro stavbu německé gigafactory

Plzeňský kraj ukončil práce na aktualizaci územního plánu číslo 5, jde o takzvané zásady územního rozvoje. Původně je přepracovával kvůli záměru německé automobilky Volkswagen, která chtěla na letišti v Líních u Plzně postavit továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. Z plánů nakonec sešlo. Nyní tam chce působit armáda a své záložní letiště využít třeba i jako zázemí pro aktivní zálohy. Nový krajský územní plán bude hotový nejdřív za rok a půl.

Krajští zastupitelé také schválili rozšíření další aktualizace číslo 6, což umožní armádě postavit v Líních základny logistiky a aktivních záloh. „Nový krajský územní plán bude hotový nejdříve za jeden a půl roku a pokryje požadavky z celého regionu,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Letiště Líně má nezastupitelný význam, chceme tam zachovat civilní provoz, říkají zástupci z asociace

Záložní armádní letiště Líně u Plzně má podle pilotů nezastupitelný význam pro leteckou komunitu. Velkou přidanou hodnotu má také tamní muzeum s historickými letouny i aktivity leteckých škol a parašutistů. Uvedla to v prohlášení Evropská...

V současnosti běží výběrové řízení na zpracovatele zásad územního rozvoje. Znám bude za pár týdnů. Asi půldruhého roku by se měly projednávat a zakreslovat desítky požadavků a podnětů měst, obcí a privátního sektoru. „Uvidíme kolik, a jak moc problematických, jich bude. Záměry mohou předkládat všechny obce z kraje,“ doplnil Špoták.

Podle vedení kraje už v Líních nebude rezervováno 700 hektarů pro průmysl. Zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč před měsícem starostům okolních obcí řekl, že armáda využije původní areál o ploše 390 hektarů.

Kraj podle hejtmana nepředpokládá rozšiřování průmyslových zón. „Intenzivně budeme jednat s obcemi, jestli je ve svých katastrech chtějí,“ doplnil. Jako příklad uvedl obce Heřmanova Huť a Přehýšov, které odmítly expanzi privátních zón. „Obcím budeme nadále vycházet vstříc,“ ujistil hejtman.

Aktualizaci zásad, kterou zastupitelé zrušili, požadoval stát k tomu, aby mohla v Líních vzniknout továrna na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Volkswagen ale v listopadu Líně odmítl a vojáci se rozhodli své letiště rozvíjet. „Do nových zásad obce i ministerstvo předloží požadavky na sítě, dopravní napojení a nové objekty,“ zdůraznil náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). Armáda chce na letišti postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství. 

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky letiště Líně, změna územního plánu, změna zásad územního rozvoje, gigafactory, Plzeňský kraj, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj definitivně ukončil práce na územním plánu, který aktualizoval pro stavbu německé gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.