Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňské Benátky jsou bez vody i barevných koi kaprů, oblíbené jezírko prochází očistou

Oblíbené jezírko v Mlýnské strouze v Plzni aktuálně prochází pravidelnou jarní údržbou. Pracovníci Správy veřejného statku města Plzně již už vylovili barevné koi kapry a další ryby, které budou dočasně v městských sádkách u rybníka Košinář. Voda se do plzeňských Benátek vrátí nejpozději do poloviny dubna, ryby pak do konce měsíce.

Z oblíbeného jezírka už městští rybáři vylovili všechny ryby, ostroretky a vodu zcela vypustili. Teď bude následovat jeho čištění od veškerého odpadu. Dále dojde k doplnění geotextílie, kačírku a úpravě vodních rostlin.

„Mlýnská strouha bude napuštěna nejpozději do 14. dubna a ryby se do ní vrátí po ustálení kvality vody na konci dubna. Po dobu úklidu jsou umístěny v městských sádkách u rybníka Košinář,“ přiblížila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Mlýnské strouze se také přezdívá „plzeňské Benátky“. Strouha byla původně jedním ze slepých ramen řeky Radbuzy a poháněla nejen místní mlýn, ale spolu s nedalekou vodárenskou věží sloužila také jako zásobárna vody. Ve 20. letech ale byla zasypána, aby se posílala vodní elektrárna na hlavním roku řeky. Už tehdy proti rozhodnutí protestovalo mnoho Plzeňanů, a proto není divu, že se po dlouhých desetiletích rozhodla radnice místo znovu oživit. Po rekonstrukci v roce 2010 se Mlýnská strouha dokonce stala parkem roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ilona Pelíšková, Barbora Hájková

Štítky Mlýnský strouha, plzeňské Benátky, čištění, jarní úklid, koi kapr, SVSMP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské Benátky jsou bez vody i barevných koi kaprů, oblíbené jezírko prochází očistou  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.